Hlavní obsah

Úvodní trénink na GP Rakouska vyhrál Verstappen, druhý ovládl Hamilton

Spielberg/Praha

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál úvodní trénink na Velkou cenu Rakouska formule 1 a necelý týden po triumfu v Grand Prix Štýrska potvrdil pilot Red Bullu a lídr mistrovství světa na trati ve Spielbergu dobrou formu. Úřadující světový šampion Lewis Hamilton obsadil v prvním tréninku s mercedesem sedmé místo, ve druhém už byl ale nejrychlejší.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Max Verstappen z Red Bullu během tréninku na Velkou cenu Rakouska.

Článek

Úřadující šampion naznačil, že by mohl zaútočit na čtvrté vítězství v sezoně a ukončit sérii čtyř triumfů týmu Red Bull. Britský pilot naposledy vyhrál v květnové Grand Prix Španělska. Od té doby triumfovali třikrát Verstappen a jednou Sergio Pérez. Třiadvacetiletý Nizozemec ale útočí na domácí trati svého týmu na třetí vítězství po sobě a možné zvýraznění náskoku v čele MS. Aktuálně vede před Hamiltonem o 18 bodů.

Zatímco v prvním tréninku se do první pětky dostali oba piloti Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz, odpoledne je vystřídali v elitní společnosti Lance Stroll a Sebastian Vettel z Aston Martinu.

Stroll rovněž napravil nevydařenou polední sekci, během níž skončil dvakrát v "hodinách". Během druhého tréninku se ocitli mimo trať třeba Leclerc nebo Lando Norris z McLarenu. Emotivní výstup měl v úvodní části i Kimi Räikkönen, jenž musel při jednom z předjetí Nikity Mazepina vyjet mimo trať a vedle toho, že ruského protivníka označil za idiota, zvedl ještě jeho směrem prostředníček.

V prvním tréninku se také objevil mladý britský závodník Callum Ilott, který nahradil v Alfě Romeo Antonia Giovinazziho. Ve Williamsu zase vyjel místo George Russella Roy Nissany a v týmu Alpine trénoval místo Fernanda Alonsa aktuální lídr F2 Čou Kuan-jü. Stal se tak druhým Číňanem po Ma Čching-chuovi, jenž se objevil na trati během závodního víkendu F1. Nakonec zajel 14. čas.

Program Velké ceny Rakouska pokračuje sobotním třetím tréninkem a následnou kvalifikací od 15:00 SELČ.

Tréninky na Velkou cenu Rakouska, závod MS vozů formule 1 ve Spielbergu:
První trénink:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:05,143
2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,266
3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,288
4. Bottas (Fin./Mercedes) -0,302
5. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -0,331
6. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -0,433.
Druhý trénink:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:04,523
2. Bottas -0,189
3. Verstappen -0,217
4. Stroll (Kan./Aston Martin) -0,616
5. Vettel (Něm./Aston Martin) -0,745
6. Cunoda -0,833

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint