Hlavní obsah

Konkurence neuspěla ani se špinavými triky, oddechl si staronový šampión Vettel

Bez nadsázky hovořil o nejtěžším závodu v životě! Sebastian Vettel v nedělní Velké ceně Brazílie protáhl svou vládu ve formuli 1 už na třetí sezónu v řadě, cestou k dalšímu titulu ale musel překonat pěknou řádku potíží. Hned v prvním kole německý jezdec havaroval, pak přišel o rádio, nazul špatné gumy a dvakrát po sobě musel do boxů...

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Němec Sebastian Vettel pod sprchou šampaňského.

Článek

„Po takovém závodu se těžko hledají správná slova. Co mohlo, to se pokazilo. Místo vzteku a frustrace jsem ale stále věřil," oddechl si v cíli pětadvacetiletý Vettel. Jediného rivala v boji o mistrovský titul porazil v konečném hodnocení MS o pouhé tři body.

Velká cena Brazílie už mnohokrát nabídla neuvěřitelně dramatickou podívanou a finále letošní sezóny nebylo výjimkou. A Vettel si ve spektakulární podívané vysloužil hlavní roli. Hned v prvním kole po kontaktu s Brunem Sennou otočil svůj redbull do protisměru a bezmocně zíral, jak kolem něj prolétlo kompletní startovní pole. „Představte si tu situaci! Jste teprve ve čtvrté zatáčce a stojíte v ní v protisměru. Kolem vás se míhá jedno auto za druhým," popisoval německý jezdec první zádrhel, po němž se zdálo, že pro něj závod skončil.

Tým Red Bull ale i přes patrné poškození levé zadní části vozu nechal mistra světa předešlých dvou sezón na trati a Vettel odstartoval stíhací jízdu. „Bylo to na hraně, ale dalo se jet. Na suchém povrchu jsem ale neměl to správné tempo. Pak navíc vypadlo rádio. A navíc přišla špatně zvolená zastávka v boxech. Přezul jsem na suché gumy, o kolo později začalo opět pršet, tak jsem znovu zajel do boxů a přechodové pneumatiky nebyly připravené, protože nikdo neslyšel moje hlášení," líčil Vettel.

Tým slova díků neslyšel

Vettel v závěru závodu držel sedmou pozici a ve finále ještě předjel Michaela Schumachera, což na Alonsa stačilo, španělskému pilotovi nepomohlo ani druhé místo. „Do cíle nás přivedl safety car a já nevěděl, jestli mi umístění stačí! Pár kol předtím mi řekli, že by to mělo být v pohodě, ale vážně jsem nevěděl. Když mi zazněla v uších jistota... to byl neuvěřitelný pocit. Bohužel kluci z týmu neslyšeli odpověď, protože rádio bylo stále nefunkční," vyprávěl Vettel.

A tak týmu děkoval ex post. „Prošli jsme společně nejtěžší sezónou. Nikdy nás ale neopustila víra. Samozřejmě nebudu jmenovat, ale spousta různých lidí na nás zkusila špinavé triky za hranicí fair play. Nikdy jsme se ale nenechali vykolejit, ustáli jsme všechno a dokázali jsme to dotáhnout až do úspěšného konce," poodhalil Vettel zákulisí F1.

Třetím titulem v řadě se Vettel zařadil po bok Juana Manuela Fangia a Michaela Schumachera. „Opravte mě, pokud se mýlím. Ale jen oni dva dosud dokázali vyhrát třikrát za sebou. Člověk musí být ve správný okamžik na správném místě. A to je na formuli 1 krásné. Neděláme tuhle práci kvůli tomu, jaké číslo najdeme na konci měsíce na výplatní pásce. Je to zkrátka láska k formuli 1, láska k motorsportu, láska k adrenalinu," dodal čerstvý trojnásobný šampión. Bouřlivé oslavy mohly začít...

Reklama