Hlavní obsah

Fenomén Vettel dostihl Schumachera. Jel jako z jiné planety, uznal Webber

Praha

Nepolapitelný! Nadpozemský! Němec Sebastian Vettel vyhrál naprosto zdrcujícím způsobem nedělní Grand Prix Abú Zabí, do které startoval jako jistý čtyřnásobný mistr světa. Pilot stáje Red Bull byl sice v kvalifikaci druhý, jenže na startu odvedl fantastickou práci, protáhl se na první místo a v dalších pětapadesáti kolech neměl konkurenci.

Foto: Steve Crisp, Reuters

Red Bull slavil double. Sebastian Vettel (vlevo) připíjí na vítězství v Abú Zabí, vpravo druhý Mark Webber.

Článek
Fotogalerie

„Chvílemi jsem měl pocit, že po trati doslova letím. Vážně jsem měl perfektně nachystané auto, naprosto brilantně. Byl jsem překvapený, jaký náskok jsem získal velmi rychle. Tým odvedl fantastickou práci," rozplýval se šestadvacetiletý jezdec, který si při minulém závodě v Indii zajistil s předstihem čtvrtý titul světového šampióna v řadě.

Šestadvacetiletý Němec vyhrál v neděli posedmé v řadě, čímž vyrovnal rekord Němce Michaela Schumachera ze sezóny 2004. Pokud lídr stáje Red Bull ovládne i dva zbývající závody v Austinu za čtrnáct dnů a následně v brazilském Sao Paulu, získá i absolutní rekord v počtu vítězství v řadě, jenž zatím patří Italu Ascarimu.

Ten však vyhrál šest závodů v sezóně 1952 a tři další triumfy přidal v roce následujícím, přičemž vynechal závod v Indianapolis. Pokud by navíc Vettel získal dva další triumfy, srovná se Schumacherem krok i v počtu třinácti vítězství během jediné sezóny. „Jde jen o čísla, na druhou stranu přiznávám, že jsem na ně velmi hrdý," usmál se Vettel.

Pneumatiky škvařil podle pravidel

Když prolétl cílem, neodpustil si v sektoru před jednou z tribun stejně jako při minulém podniku v Indii oslavné kroužení na místě. Fanoušci byli u vytržení, když se Vettel ztrácel v dýmu od škvařících se pneumatik.

V Indii byl napomenut za stejný prohřešek pokutou 25 tisíc eur, kterou zaplatil tým. Tehdy však nechal stát auto na dráze před hlavní tribunou, zatímco nyní způsobně pokračoval až do boxů. „V daném sektoru na tribuně bylo mnoho fanoušků Red Bullu, chtěl jsem je potěšit," vykládal Vettel, jemuž hned do vysílačky zvěstoval šéf týmu Christian Horner, že případná pokuta bude nyní na bedrech jezdce. Vettel však nepochyboval, že pravidla neporušil: „Vůz jsem odstavil podle řádů a rozhodně máme i dost paliva pro kontrolní vzorek."

Triumf na okruhu Yas Marina věnoval rodičům, kteří za ním dorazili. „Jejich přítomnost pro mě znamená skutečně hodně. Když jsem byl malý, všude mě doprovázeli, prožívali mé vítězství v motokárách. Teď už mám k dispozici trošku větší hračku a sledují mě tisíce lidí, ale rodiče mě vychovali a já je miluju. Jednou bych chtěl věci, které mě naučili, předat svým dětem," rozněžnil se Vettel.

Webber si vyrovnal osobní rekord

Jeho týmový kolega Australan Mark Webber byl zklamaný, že nedokázal udržet po startu první pozici a už v první zatáčce byl nejen za Vettelem, ale propadl se dokonce až na třetí pozici za Rosberga. Následně se Webber, který po sezóně formuli 1 opustí, dostal na stříbrnou pozici, Vettela však ohrozit nedokázal.

„Sebastian předvedl výkon z jiné planety, neměl jsem na něj nárok," uznal Australan. „Vlastně jsem měl v úvodu štěstí, protože na jiném okruhu typu Monzy nebo Malajsie bych zřejmě přišel o mnohem více pozic. Nakonec jsem si vyrovnal osobní rekord z Abú Zabí s vědomím, že vítězství získat nešlo," říkal druhý pilot Red Bullu.

Spokojený byl i Nico Rosberg. Nikoliv s třetím místem, protože cítil šanci Webbera pokořit, ale s bodovým ziskem týmu pro Pohár konstruktérů. „Měl jsem odstup necelé tři vteřiny, což není tolik. Ale hlavní je, že jsme nyní druzí. Po Red Bullu jsme byli nejlepší ze zbytku světa, což je důležité pro další motivaci," vykládal Rosberg.

Reklama

Související témata: