Hlavní obsah

Co je se Schumacherem? Další vlna spekulací vzbudila naději i strach

Praha

Už dva měsíce nepřišla od nejbližších Michaela Schumachera žádná informace o stavu sedminásobného mistra světa formule 1, který po vážném úrazu hlavy stále setrvává na klinice v Grenoblu. A neprostupná hradba mlčení znovu vyvolává řadu spekulací. Objevily se nadějné zprávy, že legenda F1 dokáže reagovat na své okolí, na druhé straně se ale vyrojily negativní prognózy s odkazem na blížící se půlrok od nehody v Savojských Alpách.

Foto: Profimedia.cz

Jak to vypadá se zdravotním stavem Michaela Schumachera? Odpověď zná pouze jeho rodina.

Článek

Optimistické zprávy se objevily na přelomu týdne ve španělských médiích. Jenže údajné informace Schumacherovy mluvčí Sabine Kehmové, že někdejší hvězda stáje Ferrari je schopná „reagovat na své nejbližší okolí", sama zástupkyně slavného závodníka dementovala. „S těmi novináři jsem nikdy nemluvila a žádné prohlášení o Michaelově stavu jsme nevydávali," řekla Kehmová italskému deníku Gazzetta dello Sport.

Jenže právě mlčení Schumacherova okolí po více než 150 dnech, které od nehody v Méribelu uběhly, vzniku podobných spekulací nahrává. „Lidé začínají být znepokojeni. Grenoble i rodina mlčí celé  týdny. Proč?" ptal se ve švýcarském listu Blick novinářský veterán F1 Roger Benoit.

Dobré zprávy bychom už věděli, tvrdí Hartstein

Podobnou otázku položil na svém blogu i dlouholetý lékař F1 Gary Hartstein. „Spousta lidí se mě ptá na Michaelův stav. Nemám žádné přímé informace. Ale pořád si říkám, že kdyby byly jakékoliv dobré zprávy, už bychom je věděli. Chápu, že Michaelovo okolí chrání jeho soukromí, ale proč by neinformovali o tom, že se stalo něco pozitivního?" napsal Hartstein.

Devětapadesátiletý odborník na anesteziologii a urgentní medicínu navíc s odvoláním na statistický model naznačil, že pouhé minimum pacientů nabyde po půlroce v kómatu plného vědomí. „Obávám se, že už žádné dobré zprávy nepřijdou. Přesto bych přivítal jakékoliv zprávy," uvedl Hartstein.

Fáze probouzení začala v lednu

Sedminásobný šampión formule 1 měl 29. prosince při lyžování ve francouzských Alpách nehodu, když vjel na neupravený úsek sjezdovky a narazil hlavou do kamene. I když měl Schumacher přilbu, vážným zraněním hlavy se nevyhnul.

Po transportu do nemocnice v Grenoblu se legendární pilot podrobil dvěma operacím mozku a byl udržován v umělém spánku. Na konci ledna začali lékaři Schumachera pozvolna probouzet, od té doby se pak vyrojila spousta spekulací ohledně jeho zdravotního stavu. Kehmová ale všechny odmítala jako neopodstatněné a odkazovala pouze na svá oficiální prohlášení.

Reklama

Související témata: