Hlavní obsah

Král Hamilton je vděčný za dva tituly

Praha

Vladař, pro nějž bude největším nepřítelem nejbližší kolega. Brit Lewis Hamilton se chystá podruhé v kariéře obhajovat titul mistra světa formule 1. Po triumfu v roce 2008 u McLarenu druhého triumfu v řadě nedosáhl. Letos jsou jeho vyhlídky v monopostu Mercedes mnohem optimističtější. Zdá se, že cestu k třetí korunovaci má nachystanou.

Foto: Mark Dadswell, Reuters

Lewis Hamilton na okruhu v Sydney. Vykročí pilot Mercedesu v Austrálii za třetím titulem?

Článek

Během posledních testů totiž Hamilton v mercedesu při simulaci závodního kola zdrtil soky téměř o celou sekundu. Mistrovský monopost z minulé sezóny byl jedním z nejdominantnějších daného období v historii formule 1. A zdá se, že nový stroj je ještě rychlejší. „Jaké jsou moje pocity z vozu? Je stejný jako v loňském roce. Vlastně je lepší," usmál se Lewis Hamilton v rozhovoru pro bbc.com.

„Myslím, že celý testovací program byl dost dobrý. Měli jsme vynikající spolehlivost, což značí skvělou práci týmu i všech v továrně," rozplýval se optimisticky Hamilton. „K prvnímu závodu v Austrálii nastoupíme tak dobří, jak jen můžeme být."

Těší se na bitvu s Rosbergem

Po měsících příprav a týdnech vyplněných testy jsou nejvíce výmluvná vyjádření pilotů, kteří by měli Hamiltonovu cestu za obhajobou překazit. „Mercedesy jsou neuvěřitelně rychlé a my ostatní jsme hodně daleko," prohlásil upřímně bývalý mistr světa Jenson Button, nyní pilot McLarenu, po posledních testech. „Mezi Mercedesem a zbytkem startovního pole zeje mezera," přitakal čtyřnásobný šampión Sebastian Vettel, jezdec Ferrari.

Samotný šampión tvrdí, že by raději viděl soupeře silnější. „Čím více lidí bude bojovat o první místo, tím zábavnější závody budou. Nebráním se tomu," ujistil Hamilton. Je však velmi pravděpodobné, že jej stejně jako v loňském roce čeká především pokračování tuhé bitvy s týmovým kolegou Rosbergem. „Kvůli takovým soubojům závodník žije. Ajá jsem na jejich pokračování připraven," ujistil Hamilton, jenž v minulé sezóně týmového kolegu porazil o 67 bodů.

„Hodlám ještě pět nebo šest let zůstat na vrcholu. Ale nechci říkat, že jedinou motivací je odcházet jako sedminásobný mistr světa. Když jsem vyrůstal, nikdy jsem si nemyslel, že budu mít dva tituly nebo překonám Nigela Mansella v počtu největšího množství výher britského pilota v šampionátu. Jsem vděčný za současnou bilanci," pronesl Hamilton.

Jedničku odmítl

Nicméně třicetiletý pilot nijak netají, jak moc ho obhajoba láká. „Každý chce vítězit. Ten pocit se neomrzí," pronesl. I proto s přípravou začal jen pár týdnů po oslavách loňského titulu. „Hodlám se zaměřit zejména na kvalifikace, protože jde o oblast, která nabízí prostor ke zlepšení," připomínal Hamilton, že v loňském roce vyrazil do závodu z prvního místa sedmkrát, zatímco týmový sok jedenáctkrát. „Ale jsou i další aspekty, na nichž budu pracovat," ujistil Hamilton v narážce na skutečnost, že v sezóně 2014 dokázal mnohem lépe než v minulosti skloubit agresivní styl jízdy s využitím pneumatik a menší spotřebu paliva.

Nejen z pověrčivosti bude mít Hamilton na stroji číslo 44, přestože jako obhájce má pochopitelně právo nosit 1. „Vzal jsem si číslo, s nímž jsem začal kdysi závodit. Jenom samotné označení jedničkou z pilota nedělá šampióna. Ostatně jednu sezónu jsem s číslem jedna jezdil a nevypadalo to moc dobře," usmál se obhájce titulu při vzpomínce na sezónu 2009, kdy prvně usiloval o obhajobu titulu.

Už zase nezadaný

Hamilton však nebude čelit jen atakům soupeřů. Musí se vypořádat i s drastickou změnou v soukromém životě. Do nové sezóny vstoupí opět jako nezadaný muž.

Jeho vztah se zpěvačkou Nicole Scherzingerovou totiž už poněkolikáté skončil. Ti dva jsou jako magnet. Neustále se scházejí a rozcházejí. Nyní se však zdá, že jejich vztahu je definitivně konec. Hamilton si podle Sunday Times odmítl Scherzingerovou vzít a založit s ní rodinu. Proto vztah zkrachoval.

„Nicole je velmi pracovitá amy jsme se inspirovali navzájem. Ale nikdy jsme opravdu vážně o svatbě nediskutovali," prohlásil Hamilton, jehož v minulosti odloučení od zpěvačky starší o šest let vždy velmi vykolejilo.

„Zásadním problémem bylo, že oba jsme trávili většinu času osamoceni v různých zemích," posteskl si pilot Mercedesu v narážce na skutečnost, že neustále cestuje za závodními povinnostmi, zatímco jeho expřítelkyně byla většinou v Los Angeles nebo v Londýně. „Každá chvilka, kterou jsme mohli společně trávit, byla velmi drahocenná. Dosud jsme se především vzájemně podporovali při práci v oblastech, kterou milujeme. Ale v určité fázi vztahu samozřejmě přijde čas udělat krok dál," uvedl mnohoznačně Hamilton.

Koketuje s muzikou

Dalším rušivým elementem může být i skutečnost, že Hamilton podle zasvěcených čím dál více koketuje s oblastí umění. Není žádným tajemstvím, že ve volném čase rád hraje na kytaru a skládá písně. Před letošní sezónou práva na jeho zastupování v oblasti PR získala agentura, která pečuje o pěvecké celebrity, jako jsou Beyoncé či Adele.

Server Yahoo informoval, že Hamilton dlouho diskutoval o zahájení hudební kariéry s vyhlášeným rapperem Jay Z, jednadvacetinásobným držitelem hudebních cen Grammy. „Všechen volný čas mimo závodní trať tráví Lewis skládáním a nahráváním písní," uvedl pro sports.yahoo.com zdroj z pilotovy agentury.

Dokáže Hamilton zkrotit soupeře, stoprocentně ovládnout vlastní mysl, nepodlehnout svodům showbyznysu a zařadit se po bok legend jako Stewart, Lauda, Brabham, Piquet či Senna, kteří mají na kontě tři tituly světových šampiónů?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.