Hlavní obsah

Stáje F1 pořídí od příštího roku motory levněji

Soči

Stájím formule 1, které nedisponují vlastními motory, se v příštím roce sníží pořizovací náklady na pohonné jednotky o milión eur oproti letošku. Od roku 2018 bude cena za sezónu o další tři milióny eur nižší. Oznámila to Mezinárodní automobilová federace FIA, jež schválila úpravu pravidel na základě dohody mezi komisí formule 1 a čtveřicí současných dodavatelů motorů automobilek Mercedes, Ferrari, Renault a Honda.

Foto: Pool, Reuters

Britský jezdec Lewis Hamilton ze stáje Mercedes.

Článek

Se snížením ceny dojde ke standardizaci pohonných jednotek podle stanovených technických předpisů, čímž by se měly zmenšit i výkonnostní rozdíly. A týmy jich také zároveň dostanou k dispozici méně, než je aktuální limit pět na jezdce.

Pravidla byla schválena krátce před nejzazším možným termínem. Vedle snížení nákladů nové regule také soukromým týmům zaručují, že se nemohou ocitnout bez dodavatele motoru, jako se to na konci roku na čas stalo týmu Red Bull, který při snaze ukončit spolupráci s Renaultem nemohl najít jiného dodavatele. Definitivně tak padla možnost zavedení takzvaných alternativních motorů, o které se donedávna v této souvislosti hovořilo.

Nejpozději od roku 2018 mají být motory vybaveny generátory zvuku, které by měly přispět k návratu někdejšího hluku, který závody provázel. Od zavedení nových turbomotorů v roce 2014 ztratil zvuk strojů na síle, což kritizovali jezdci i diváci.

Reklama