Hlavní obsah

Mercedesy ovládly kvalifikaci na VC Španělska, vyhrál Hamilton

Barcelona

Úřadující šampión formule 1 Lewis Hamilton odstartuje do nedělní Velké ceny Španělska z prvního místa. Britský pilot v dnešní kvalifikaci v Barceloně porazil německého kolegu z Mercedesu Nica Rosberga a potřetí v sezóně vybojoval pole position.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Obhájce titulu Lewis Hamilton slaví triumf v kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Španělska.

Článek

"Zítra by to mohl být můj den. Musím poděkovat týmu, v poslední době tvrdě makali, aby konečně vyřešili moje dlouhodobé problémy s autem," řekl Hamilton, jehož v předchozích závodech trápila nespolehlivost vozu. "Doufejme, že to konečně všechno vyjde," dodal.

Za mistrovskou stájí obsadí druhou řadu na startovním roštu Red Bull. Třetí čas zajel v kvalifikaci Australan Daniel Ricciardo, osmnáctiletý nizozemský talent Max Verstappen se blýskl čtvrtým místem při svém premiérovém závodním víkendu po povýšení ze sesterského týmu Toro Rosso. Ze třetí řady vyrazí obě ferrari Fina Kimiho Räikkönena a Sebastiana Vettela z Německa.

"Nečekal jsem, že se s autem tak rychle skamarádím. Nečekal jsem, že budu stát ve druhé řadě, je to skvělý pocit," prohlásil Verstappen, jenž v Red Bullu vystřídal Rusa Daniila Kvjata. "Doufejme, že v závodě naše pozice udržíme," dodal.

Hamilton vyhrál 52. kvalifikaci v kariéře, více pole position mají na kontě jen německý rekordman Michael Schumacher (68) a legendární Brazilec Ayrton Senna (65). První místo na startu obsadí monopost Mercedesu pojedenácté v řadě.

Lídr průběžného pořadí Rosberg bude útočit v součtu s loňskou sezonou na osmé vítězství v Grand Prix za sebou. Pokud by uspěl, stal by se teprve třetím pilotem, který vyhrál pět úvodních závodů v jedné sezóně.

Po čtyřech výhrách má nyní Němec v průběžném pořadí maximální počet 100 bodů. Před druhým Hamiltonem má Rosberg náskok 43 bodů.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod MS vozů formule 1 v Barceloně:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:22,000
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,280
3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,680
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,087
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,113
6. Vettel (Něm./Ferrari) -1,334
7. Bottas (Fin./Williams) -1,522
8. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1,643
9. Pérez (Mex./Force India) -1,782
10. Alonso (Šp./McLaren) -1,981.

Reklama

Související témata: