Hlavní obsah

Zase potopen vlastním týmem! zuřil Ricciardo. Red Bull si sype popel na hlavu

Monte Carlo

Formule 1 je nejprestižnější soutěží v motorsportu, v níž se kromě špičkové techniky pohybují i nejspolehlivější lidé. Ale i v kolotoči tak slavného seriálu se může stát, že týmoví mechanici připraví jezdce o vítězství. Pilot Red Bullu Daniel Ricciardo takhle v neděli přišel o vítězství ve slavném závodě v Monte Carlu. Pro vavřín si nakonec dojel úřadující mistr světa Lewis Hamilton.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Ricciardo byl po Velké ceně Monaka velmi zklamaný.

Článek

Australan Ricciardo kroužil v úzkých ulicích Monte Carla na prvním místě a vše nasvědčovalo tomu, že si bez větších potíží dojede pro vítězství. Pak ale přišel pokyn od mechaniků, aby se u nich zastavil pro novou sadu pneumatik. Když ale šestadvacetiletý pilot k pit stopu dorazil, jeho tým neměl pneumatiky vůbec připravené.

Ricciardo strávil u svých mechaniků o devět vteřin delší dobu než Hamilton a na trať se kvůli tomu vrátil až na druhém místě.

„Bolí to. Ty pneumatiky měly být připraveny," rozčiloval se po závodě pilot Red Bullu, kterého jeho vlastní tým "oloupil" o vítězství už v posledním závodě v Barceloně. V Katalánsku se po nepodařené týmové režii nakonec z vítězství radoval Ricciardův týmový kolega Max Verstappen.

„Byl jsem potopen druhý závod v řadě, a to je prostě na prd. Říkal jsem si, že jsem nejrychlejší za všech podmínek, ale druhé místo o tom rozhodně nevypovídá," pokračoval smutný Australan. „Dva závody za sebou, dva závody za sebou. To je všechno, co můžu říct," dodal Ricciardo.

Žádné omluvy situaci nezlepší

Přesto ještě pokračoval. „(Chybu) v Barceloně jsem ještě vzal, ale podruhé za sebou? A speciálně tady v Monaku... Navíc to nebylo moje přání (jet na výměnu pneumatik). Bylo to na zavolání týmu. Po závodě jsem jim (členům týmu) řekl, že nic, co řeknou, situaci nezlepší," dokazoval, jak naštvaný je.

Z týmu mezitím zaznívaly omluvné hlasy. „Došlo bohužel k velkému počtu nedorozumění a k nesprávné komunikaci. Budeme celou záležitost vyšetřovat, ale zdá se, že se jednalo o lidské selhání. Lituji toho, co se stalo, a chtěl bych se mu (Ricciardovi) omluvit," prohlásil například konzultant Red Bullu Helmut Marko.

Co se vlastně v boxech odehrálo, se pokusil objasnit šéf týmu Christian Horner. „Sada pneumatik, kterou jsme požadovali, byla až v zadní části garáže, takže to bylo nakvap," vysvětloval s tím, že o novou bylo zažádáno kvůli náhlé změně předpovědi počasí. „Mechanici měli připravené pneumatiky do sucha, a když přišel pokyn, nemohli stačit pneumatiky přivézt. Proto ztratili těch deset vteřin," dodal Horner.

Hamilton stáhl náskok parťáka

„Nestálo nás to jen vítězství, ale vítězství (v prestižním) Monte Carlu, kde jsme mohli porazit Mercedes. Je to hrozivé přijít o vítězství takhle. Všichni se Danielovi omlouváme za to, že jsme mu neposkytli dost dobrý servis," sypal si Horner popel na hlavu.

V závodě se tak nakonec z vítězství radoval Hamilton, který tak stáhl náskok na lídra průběžného vedení Nika Rosberga z vlastní stáje. Němec, který v závodě dojel až sedmý, má v čele náskok už jen 24 bodů. Ricciardo je třetí a na Rosberga ztrácí přesně 40 bodů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace