Hlavní obsah

F1 zavede bezpečnostní prvek na ochranu hlavy až od roku 2018

Bezpečnostní prvek, který by měl více ochránit hlavy jezdců, bude při závodech formule 1 uveden do praxe nejdříve od roku 2018. Shodla se na tom na dnešní schůzce v Ženevě strategická skupina F1, kterou tvoří šéf seriálu Bernie Ecclestone, prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt a šest předních týmů.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Skupina sice zavedení tzv. Halo systému posvětila, nicméně ponechala vývojářům více času na testování a příliš tak nepotěšila většinu jezdců, kteří si přáli, aby novinka dostala na přední části vozů prostor již od příští sezony.

Podle FIA však je do začátku příští sezony relativně málo času na realizaci a před definitivním potvrzením je rozumným řešením počkat, aby se mohl dobře vyhodnotit potenciál všech možností a ty se stačily případně ještě rozvinout a vylepšit.

Bezpečnostní prvek mají jezdci testovat při trénincíh během této sezony a v první polovině příštího ročníku. Samotným pilotům se nelíbí prozatímní vzhled ochranného systému, ale zároveň volají po nutnosti zvýšit ochranu hlavy před předměty, jež je na trati ohrožují. Zejména jde o trosky z vozů po kolizích.

Čtyřnásobný světový šampion Sebastian Vettel z Německa již v březnu nabádal, ať třeba nový ochranný systém vypadá nejhůře, jak jen může vypadat, ale ať se jezdci co nejdříve dočkají jeho zavedení. To vnímá jako nutnost. "Myslím, že 90 až 95 procent jezdců je pro," uvedl Vettel.

FIA se zabývá možností lepší ochrany hlavy jezdců formulových závodů delší dobu. Její potřebu loni potvrdilo úmrtí britského pilota Justina Wilsona. Bývalého jezdce formule 1 v závodu seriálu IndyCar zasáhly trosky soupeřova vozu a upadl do komatu, z něhož už se neprobral. V roce 2009 zemřel Henry Surtees v závodech formule 2 poté, co ho zasáhlo utržené kolo z mimo trať bourajícího vozu a podlehl rozsáhlým zraněním hlavy.

"Pokud se něco nestane, bude to možná vůbec poprvé v historii lidstva, co sice dostaneme lekce, ale nic nezměníme. Je jen na nás, abychom s tím něco udělali, v opačném případě si myslím, že bychom byli doopravdy hloupí," prohlásil Vettel.

Reklama