Hlavní obsah

Verstappen patří na psychiatrii, obul se do nizozemského mladíčka Lauda

Spa-Francorchamp

Drsný slovník volila bývalá hvězda formule 1 Niki Lauda na adresu pilota stáje Red Bull Maxe Verstappena. Legendě nejslavnějšího motoristického odvětví se nelíbí, jak se osmnáctiletý mladíček na trati chová. Verstappen naposledy v neděli při Velké ceně Belgie ohrožoval oba piloty ve ferrari. Nejvíce pak Kimiho Räikkönena, který to nesl velmi nelibě.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vpředu Max Verstappen z Nizozemska, za ním Fin Kimi Räikkönen. Oba společně bojují během Velké ceny Belgie.

Článek

Verstappen rozčílil stáj Ferrari hned dvakrát. Poprvé v úvodní zatáčce po startu, když se vetřel do vnitřní dráhy a donutil oba vozy ze slavné italské stáje ke kontaktu. Všichni tři pak museli hned do boxů.

„Od Verstappena to byl velmi odvážný manévr. Do této zatáčky se ale tři vozy vedle sebe nevejdou. Vnitřní vůz může těm na konci způsobit problémy. A přesně na to jsme s Kimim doplatili," kritizoval Sebastian Vettel po konci závodu.

Mnohem větší vlnu emocí ale vzbudily Nizozemcovy manévry v dalším průběhu Velké ceny Belgie. Na Verstappena totiž dotíral Räikkönen, ale pilot z Red Bullu před ním kličkoval, takže ho Räikkönen nemohl předjet. „Hej! Tohle je fakt směšný!" rozčiloval se jindy klidný Fin do vysílačky. A přidal několik peprných výrazů.

V pořádku to nebylo, trval Fin na svém

„Kdybych nezabrzdil v plné rychlosti... To jsem od jiného jezdce nezažil. Kdybych nezabrzdil, tak ho v té plné rychlosti trefím, takže něco určitě nebylo v pořádku," popisoval celou akci Räikkönen po závodě.

Do Verstappena se pořádně pustil i Lauda. „Tohle dělal už v Maďarsku. Byl to agresivní styl jízdy, nejde dělat takové úhybné manévry. Kimi nadával jako pohan a úplně oprávněně," vyprávěl slavný Rakušan pro RTL.

Verstappen přitom povýšil do Red Bullu teprve začátkem května místo Daniila Kvjata poté, co Rus bezohlednou jízdou několikrát ohrozil soupeře na trati - po startu Grand Prix v Soči dvakrát vrazil do monopostu Sebastiana Vettela, s nímž měl kolizi i v úvodu předchozího závodu v Číně.

Nizozemec tvrdí, že nepovažuje své chování na trati za nebezpečné. „Bránil jsem jenom svou pozici. Když se to někomu nelíbí, tak to je jeho problém," prohlásil.

„Jezdci by se neměli vzájemně zbytečně ohrožovat. On ale nechápe, že dělá něco špatně. Musím si promluvit s jeho otcem Josem. Jeho syn totiž jezdí za limitem, to opravdu není nutné. Takhle zkrátka nejde ve formulu 1 závodit," pokračoval Lauda. „A jestli si opravdu myslí, že na vině je Kimi, patří na psychiatrii," dodal.

Reklama

Související témata: