Hlavní obsah

Změna ve formuli 1! Američané kupují seriál od Ecclestonea za miliardy

Praha
Aktualizováno

Roky spekulací končí. Americká firma Liberty Media potvrdila, že koupí práva na seriál formule 1, a to za 4,4 miliardy dolarů. Jde o mamutí transakci v přepočtu za více než 100 miliard korun. Dosavadním vlastníkem byl Bernie Ecclestone, který nadále zůstane v jedné z hlavních rolí. Tu nejvyšší ovšem bude zastávat Chase Carey ze společnosti 21st Century Fox, která patří do rodiny dalšího mediálního magnáta Ruperta Murdocha.

Foto: Max Rossi, Reuters

Dosavadní šéf F1 Bernie Ecclestone.

Článek

„Jsme rádi, že jsme se stali součástí formule 1. Myslíme si, že naše dlouhodobá perspektiva a zkušenosti s mediálními a sportovními aktivitami nám umožní být dobrými vlastníky formule 1," řekl pro server BBC výkonný ředitel Greg Maffei.

Liberty Media není na sportovním poli nováčkem. Má podíly v několika sportovních i zábavních podnicích a společnostech, včetně klubu MLB Atlanta Braves. Za mediální firmou stojí miliardář John Malone, který podle tiskové zprávy Liberty Media nejprve zakoupil menšinový podíl - necelých 19 procent - v největším automobilovém závodním šampionátu. Kompletní převzetí musí být následně ještě schváleno a dojít by k němu mělo v roce 2017.

Celková hodnota transakce se vyšplhá na 8,5 miliardy dolarů (cca 204 miliard korun). Kromě ceny za aktiva v hodnotě 4,4 miliardy dolarů totiž Liberta Media zaplatí i 4,1 miliardy dolarů za aktuální dluh F1.

Nový pohled na marketing, propagaci

Transakce bude patřit mezi největší v historii sportu a pro formuli 1 může jít o historický moment, který ji může změnit, více zatraktivnit.

Liberty Media budou chtít stavět především na silných stránkách formule 1. Budou chtít získat nové fanoušky, a to zejména v Americe. Do popřední se dostane nový pohled na marketing, propagaci a sociální média, které jsou stále silnější při komunikaci s příznivci sportu.

„Rád bych přivítal Liberty Media a Chase Careyho ve formuli 1, těším se na vzájemnou spolupráci," dodal Eccelestone, kterému je pětaosmdesát let.

Reklama

Související témata: