Hlavní obsah

Jáchyme, hoď ho do formule! Ricciardo dopadl v Mexiku jako filmový Volejník

Mexiko

Jáchyme, hoď ho do stroje! Známý český film z roku 1974 ožil po nedělní Velké ceně Mexika formule 1 věru bizarní scénkou. Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu, jenž původně dojel pátý, převzal cenu pro jezdce na třetím místě na dodatečném ceremoniálu. Až čtyři hodiny po závodě, sám na stupních a bez diváků. Přesně jako ješitný pilot Volejník v podání Petra Nárožného...

Foto: Profimedia.cz

Až čtyři hodiny po skončení Velké ceny Mexika převzal Australan Daniel Ricciardo ocenění za třetí místo.

Článek
Fotogalerie

Já ovšem musím trvat na opakování ceremoniálu! Populární hláška závodníka Volejníka z české komedie přesně vystihuje grotesku v Mexiku.

Velkou cenu vyhrál suverénně Brit Lewis Hamilton před německým kolegou z Mercedesu a lídrem mistrovství světa Nicem Rosbergem. To byla jediná neměnná jistota. Jako třetí dojel Max Verstappen z Red Bullu, ale dostal pětisekundovou penalizaci. Bronzovou příčku tak na stupních vítězů obsadil Sebastian Vettel a převzal cenu.

To však zdaleka nebyl konec. Dodatečně se zpožděním několika hodin i německý pilot Ferrari dostal desetisekundovou penalizaci za nebezpečný manévr. Výsledky se znovu změnily, třetí s konečnou platností skončil Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu, který přitom původně dojel až pátý. Na Verstappena zbyla čtvrtá pozice, Vettel byl klasifikován pátý.

Nebyl na stadiónu ve správnou chvíli

V tu chvíli si šéfové Red Bullu museli vzpomenout na Volejníka a nachystali Australanovi stejnou taškařici jako filmaři Nárožnému.

Neváhali a svého jezdce poslali na pódium. Čtyři hodiny po závodě! Na místo poslali i své fotografy a zařídili také konfety, takže Ricciardo si mohl užít alespoň takovou oslavu. Diváci už byli samozřejmě dávno pryč a baseballový stadión byl prázdný. Trofej mu symbolicky předal kolega Verstappen a oba se dobře bavili.

„Zklamaný jsem jen z toho, že jsem na stadiónu nebyl ve správnou chvíli," vtipkoval Ricciardo. „Pódium však zůstalo na místě i poté, takže jsem si s chlapci zašel udělat pár fotek ..."

Verstappen jako bowlingová koule

A Verstappen? Letos již několikrát zaujal hraničními manévry a nyní sklízí kritiku za svou kontroverzi s Vettelem.

„Konečně!" reagoval bývalý mistr světa Jacques Villeneuve na skutečnost, že mladý Nizozemec byl potrestán. „A to myslím vážně. Vzpomeňme si na první kolo, na start. Agresivní závodní sport je nádherný, ale pouze v kombinaci s kouskem mozku, kontroly a respektu. Tak, jako to dělá například Ricciardo. Všechny jeho manévry byly agresivní, ale i rozumné a dobře promyšlené. Pro Verstappena je to však jen videohra, ten prostě sjede do středu jako bowlingová koule a uvidí, jestli to vyjde," nebere si Villeneuve servítky.

Reklama

Související témata: