Hlavní obsah

Velká mistrovská matematika. Rosberg má jedenáct cest k titulu, Hamilton jen tři

Abú Zabí

A teď už kdo s koho! Během víkendu se mezi kolegy ze stáje Mercedes rozhodne, kdo bude letošním mistrem světa formule 1. Před závěrečnou velkou cenou v Abú Zabí má režii v rukou Nico Rosberg s 367 body na kontě. Pro obhájce Lewise Hamiltona tak není 355 bodů ideální výchozí pozicí. Matematici už vyčíslili všechny možné scénáře. Při jedné krkolomné variantě by o titulu mohl rozhodnout dokonce větší počet třetích míst...

Foto: Adrees Latif, Reuters

Přípitek rivalů. Lewis Hamilton a Nico Rosberg na stupních vítězů po Grand Prix USA.

Článek
Fotogalerie

Jedenatřicetiletý Němec už pomalu může chystat vitrínu na mistrovskou trofej. Nico Rosbergovi chybí jen krůček, aby vyrovnal svého otce Kekeho, který získal titul v roce 1982.

„Na Abú Zabí se již velmi těším. Je skvělé, že s Lewisem mohu svádět mistrovskou bitvu i třetí rok po sobě. Udělám vše pro to, abych sezónu zakončil vítězstvím. Za mnou je skvělý týden, během kterého jsem odpočíval a byl s rodinou a kamarády. Cítím se dobře," ujišťuje Rosberg.

Obhájce Hamilton je trojnásobným šampiónem (2008, 2014 a 2015). Tuší však, že čtvrtý titul pro něj bude v neděli nejspíš moc vysoko.

„Za čtyři roky s tímto týmem jsem vybojoval 31 vítězství, což je doslova šílené. Jsem mimořádně vděčný za úžasnou příležitost, kterou mi chlapci dali. Společně píšeme historii. Letošní sezóna však nebyla perfektní a ať udělám během víkendu cokoli, situace je téměř bezvýchodná. Ale nemůžu se vzdát. A ani se nevzdám!" avizuje Hamilton.

Kdy získá titul Nico Rosberg?
- Pokud zvítězí (měl by 392 bodů a Hamilton maximálně 373)
- Pokud skončí druhý (385 - 380)
- Pokud skončí třetí (382 - 380)
- Pokud skončí čtvrtý a Hamilton nanejvýš druhý (379 - 373)
- Pokud skončí pátý a Hamilton nanejvýš druhý (377 - 373)
- Pokud skončí šestý a Hamilton nanejvýš druhý (375 - 373)
- Pokud skončí sedmý a Hamilton nanejvýš třetí (373 - 370)
- Pokud skončí osmý a Hamilton nanejvýš třetí (371 - 370)
- Pokud skončí devátý a Hamilton nanejvýš čtvrtý (369 - 367)
- Pokud skončí desátý a Hamilton nanejvýš čtvrtý (368 - 367)
- Pokud nezabodujete a Hamilton skončí nanejvýš čtvrtý (367 - 367) - při stejném počtu vítězství (9:9) by ve prospěch Rosberga mluvil vyšší počet druhých míst (4:3)
Kdy získá titul Lewis Hamilton?
- Pokud zvítězí a Rosberg skončí nanejvýš čtvrtý (380 - 379)
- Pokud skončí druhý a Rosberg nanejvýš sedmý (373 - 373) - při stejném počtu vítězství (9:9) i druhých míst (4:4) by ve prospěch Hamiltona mluvil vyšší počet třetích míst (4:2)
- Pokud skončí třetí a Rosberg nanejvýš devátý (370 - 369)

Obhájce potřebuje v poušti i pomoc ostatních

Dvanáct bodů sice není nepřekonatelný rozdíl, jenže na pouštním okruhu Yas Marina jich bude ve hře už jen 25. Rosbergovi proto teoreticky stačí i taktizovat a dojet na druhém či třetím místě; nepotřebuje se za každou cenu poprat o vítězství. Hamilton jednoznačně potřebuje triumfovat a vedle toho čekat na pomoc dalších dvou jezdců, kteří by Rosberga dokázali zdolat. Případně by mu pomohla technická závada, resp. havárie jeho úhlavního rivala.

„Odvést dobrou práci je vždy těžké. Na tento okruh mám ale skvělé vzpomínky, protože loni jsem tady vyhrál a i v minulosti jsem zde zvykl být silný. Mám mnoho důvodů pro optimismus. Čím více se poslední závod blíží, tím více jsem vzrušený. Bude to velká bitva a fanoušci snad na závěr ročníku uvidí parádní show," přeje si Rosberg.

„Nikdy nevíte, co se může stát - ať to vypadá jakkoli nepravděpodobně. Když budu cítit, že jsem odvedl vše, co ve mně bylo, a podal maximální možný výkon, tak na sebe budu hrdý. K víkendu vzhlížím tak, jako ke všem závodům: Chci vyhrát. Udělám vše pro to, abych sezónu ukončil na vrcholu," odpovídá mu Hamilton.

Kdo získá letos titul v F1?
Nico Rosberg
68,6 %
Lewis Hamilton
31,4 %
Celkem hlasovalo 2381 čtenářů.

Reklama

Související témata: