Hlavní obsah

Hamilton chce titul i pro zesnulého přítele a rádce z McLarenu

Se zvláštní motivací půjde Brit Lewis Hamilton do rozhodující bitvy o titul mistra světa formule 1. Dalším triumfem v šampionátu by rád uctil památku dlouholetého přítele a rádce, který minulý týden zemřel na rakovinu. Po vítězství v minulé Grand Prix Brazílie trojnásobný světový šampion spěchal do Švýcarska za Akim Hintsou a strávil s ním jeho poslední chvíle.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton během tréninku v Brazílii.

Článek

"Z posledních závodů mám v srdci bojovného ducha a sem jsem přijel s téměř dvojnásobnou silou v tom smyslu, že chci ten závod vyhrát ještě víc kvůli němu. Psali jsme si textovky při každému závodu během jeho bitvy, zvlášť minule. Tenhle víkend je hodně emotivní a chci se o to tady pokusit, aby na mě byl pyšný," řekl Hamilton, který ztrácí před posledním závodem sezony 12 bodů na kolegu z Mercedesu Němce Nica Rosberga, jenž se může stát mistrem světa poprvé.

Fin Hintsa, který zemřel v 58 letech, býval lékařem a fyzioterapeutem týmu McLaren a měl prý zásluhu na tom, že Hamilton získal v roce 2007 právě v této stáji své první angažmá ve formuli 1. "Vybudoval si velmi silný vztah s Ronem (Dennisem, bývalým šéfem stáje), který řekl něco v tom smyslu, že jestli Aki řekne, že na to mám, tak tomu bude věřit," líčil Hamilton, který v McLarenu získal v roce 2008 svůj první titul.

Hintsa pracoval jako lékař v Etiopii a také v afrických zemích zmítaných válečnými konflikty. Do McLarenu přišel v úspěšné éře svého krajana Miky Häkkinena, dvojnásobného mistra světa.

Hamilton chce v neděli minimálně vyhrát závod, což mu k obhajobě titulu nemusí stačit. Rosberg ho na trůnu vystřídá, pokud se prosadí na stupně vítězů. "Šampionát se zatím nevyvíjel podle mých představ, takže to nebyl nijak úchvatný rok. Ale bylo tam dost pozitivních věcí, které si alespoň budu moct vzít do další sezony," uvedl britský jezdec.

Reklama

Související témata: