Hlavní obsah

A je to venku! Hamilton by Rosberga jako mistra světa neuznával

Abú Zabí

Bitva na trati i válka nervů. Do závěrečné Velké ceny letošního mistrovství světa formule 1 odstartuje v Abú Zabí z pole position britský pilot Lewis Hamilton. Úřadující šampión porazil v kvalifikaci německého týmového kolegu z Mercedesu a lídra seriálu Nica Rosberga, jemuž by druhé místo v nedělní Grand Prix bohatě stačilo k premiérovému zisku mistrovského titulu.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Kolegové a zároveň největší rivalové... Nico Rosberg (vlevo) a Lewis Hamilton.

Článek

Lewis Hamilton vstupuje do posledního závodu sezóny s dvanáctibodovou ztrátou na Nico Rosberga. Obhájce již od Velké ceny USA čeká na klopýtnutí svého kolegy, aby do cíle nepřijel hned za ním. V Austinu, v Mexico City i v Sao Paulo však doufal marně. Teď už mu zbývá jen poslední šance v Abú Zabí. Potřebuje vyhrát a čekat, že se Rosberg nedostane na pódium.

„Zatím skvělý víkend. Soustředím se, abych první pozici udržel i v závodě. Nic jiného ovlivnit nemůžu, ale mám naději," řekl Hamilton po vítězství v kvalifikaci.

Režisérem mistrovské bitvy je ovšem Němec. Vede šampionát o 12 bodů, takže bez ohledu na Hamiltona mu stačí dojet třetí a stane se poprvé v životě mistrem světa.

„Chtěl jsem získat pole position, ale Lewis byl prostě o pár desetin rychlejší, což musím akceptovat. Vše budu mít ve svých rukách a pojedu na vítězství," reagoval Rosberg.

Sám pro sebe si počítá o titul víc...

Stájoví kolegové zůstávají největšími rivaly. „Hluboko ve svém srdci jsem přesvědčen, a možná bych si to měl raději nechat pro sebe, ale cítím, že i když bude označen titulem "mistr světa", tak to nemusí znamenat, že ho tak ve svém srdci budu vnímat i já," říká Hamilton o Rosbergovi.

„Je to jako v sezóně 2007... I tu nadále nosím v srdci a cítím to tak, jako bych získal titul. V historických knihách to pochopitelně není zapsáno a většina lidí si pamatuje jen na jméno mistra světa. Mně však stačí to, co cítím ve svém nitru."

Hamilton se tehdy pral o titul s kolegou Fernandem Alonsem, ale nakonec se radoval Kimi Räikkönen. Angličan měl dva závody před koncem obrovský náskok, o který ho připravila neobvyklá shoda okolností. Letos zase doplatil na technické problémy. Jen v Malajsii přišel v bitvě s Rosbergem o 28 bodů a situace mohla být zcela jiná.

Jednou o letošní sezóně napíše knihu

„Když se podívám, jaké překážky jsem v roce 2016 musel překonat, tak řeknu, že tento mistrovský titul by byl můj největší úspěch. Vždy opakuji, že o sobě nechci napsat knihu. Bez ustání dostávám nabídky a všechny je odmítám. Ale fakt mě motivuje jednoho dne vypovědět o tom, co všechno se letos stalo. Hlavou se mi honí spousta věcí, ale ještě se o ně nemohu s nikým podělit," líčí anglický pilot.

Jako by Rosberga zpracovával psychologicky, což ovšem odmítá. „Svou sílu nepotřebuji ukazovat nikde jinde než na trati. Pracuji na tom, abych během víkendu odvedl své maximum, a nemám v plánu žádné psychologické hry."

Dalším titulem by Hamilton rád uctil památku minulý týden zesnulého kamaráda a rádce Akiho Hintsy. „Své maximum chci odvést i pro něj. Doufám, že se dívá a bude na mě hrdý..."

Přímý přenos závodu se startem ve 14:00 vysílá Sport2, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Kdy získá titul Nico Rosberg?
- Pokud zvítězí (měl by 392 bodů a Hamilton maximálně 373)
- Pokud skončí druhý (385 - 380)
- Pokud skončí třetí (382 - 380)
- Pokud skončí čtvrtý a Hamilton nanejvýš druhý (379 - 373)
- Pokud skončí pátý a Hamilton nanejvýš druhý (377 - 373)
- Pokud skončí šestý a Hamilton nanejvýš druhý (375 - 373)
- Pokud skončí sedmý a Hamilton nanejvýš třetí (373 - 370)
- Pokud skončí osmý a Hamilton nanejvýš třetí (371 - 370)
- Pokud skončí devátý a Hamilton nanejvýš čtvrtý (369 - 367)
- Pokud skončí desátý a Hamilton nanejvýš čtvrtý (368 - 367)
- Pokud nezabodujete a Hamilton skončí nanejvýš čtvrtý (367 - 367) - při stejném počtu vítězství (9:9) by ve prospěch Rosberga mluvil vyšší počet druhých míst (4:3)
Kdy získá titul Lewis Hamilton?
- Pokud zvítězí a Rosberg skončí nanejvýš čtvrtý (380 - 379)
- Pokud skončí druhý a Rosberg nanejvýš sedmý (373 - 373) - při stejném počtu vítězství (9:9) i druhých míst (4:4) by ve prospěch Hamiltona mluvil vyšší počet třetích míst (4:2)
- Pokud skončí třetí a Rosberg nanejvýš devátý (370 - 369)

Reklama

Související témata: