Hlavní obsah

Blesk z čistého nebe! Ve formuli 1 končím, oznámil čerstvý mistr světa Rosberg

Vídeň
Aktualizováno

Šok je slabé slovo! Čerstvý mistr světa formule 1 Nico Rosberg (31) zcela nečekaně ukončil kariéru. Německý pilot Mercedesu to oznámil na tiskové konferenci ve Vídni. Přitom teprve v neděli získal svůj první titul... Po mimořádně náročné sezóně už nemá k dalšímu závodění motivaci, ohled bere také na rodinu. Jeho nástupce v mistrovské stáji zatím není znám.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Zamyšlený Nico Rosberg končí ve formuli 1.

Článek
Fotogalerie

Tohle se nečekalo. V pátek se ve Vídni konala narychlo svolána tisková konference. Uvedl ji prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt, který po chvíli předal slovo Nicovi Rosbergovi. Čerstvý šampión vyřkl slova, která šokovala celý motoristický svět: "Končím své působení ve formuli 1!"

Němec tak učinil naprosto nečekaně jen pět dní poté, co získal svůj první a tím pádem i jediný mistrovský titul. Napodobil tak svého otce Kekeho a pravděpodobně pocítil, že naplnil svůj životní cíl.

"Tuto příležitost chci využít pro oznámení rozhodnutí ukončit svou kariéru v F1. Tady a teď," konstatoval Nico. "Těžko to vysvětlit, ale už od svých začátků, když mi bylo šest let, jsem měl velmi jasný sen: Chtěl jsem se stát mistrem světa formule 1."

"Teď jsem toho dosáhl. Do 25 let, které jsem strávil v závodním sportu, jsem dal absolutně všechno. S pomocí lidí kolem mě, s pomocí fanoušků a s pomocí mého týmu, rodiny a přátel, jsem to letos dokázal. Pro mě to byla neuvěřitelná zkušenost, kterou si navždy zapamatuji," ujišťuje Rosberg.

Nemá už k dalšímu závodění motivaci

Ve Vídni se chystá galavečer předávání cen světovým šampionům Mezinárodní automobilové federace FIA. Jedenatřicetiletý čerstvý šampión překvapivé rozhodnutí zdůvodnil tím, že po mimořádně náročné sezóně už nemá k dalšímu závodění motivaci. Tlak v závěru šampionátu byl podle něho extrémní.

"Bylo to velmi, velmi těžké. Když jsem v posledních dvou letech Lewisovi podlehl, byly to pro mě mimořádně těžké okamžiky, které však mimořádně nabudily moji motivaci," vysvětluje Rosberg. "Ani jsem netušil, že bude možné takto to zvrátit a konečně dosáhnout svého cíle."

Ziskem titulu si Rosberg po desetiletém působení v seriálu F1 splnil klukovský sen a vyrovnal se otci. Keke Rosberg se stal mistrem světa v roce 1982.

Od Japonska měl brouka v hlavě

Novinka je zatím příliš čerstvá, a tak Mercedes ještě neoznámil, kdo nastoupí na Rosbergovo místo. První možností je testovací jezdec Pascal Wehrlein, vyloučeny však nejsou ani jiné alternativy.

Nico líčí, že o ukončení kariéry začal uvažovat již od Velké ceny Japonska. „Od toho okamžiku jsem měl všechno ve svých rukou a začal se dostavovat obrovský tlak. Začal jsem myslet na to, že když získám mistrovský titul, ukončím kariéru..."

Problematické vztahy se stájovým kolegou Hamiltonem nejspíš Rosberga také přestaly bavit.

„V neděli ráno jsem už v Abú Zabí věděl, že to mohou být moje poslední závody a před startem mi to pomohlo pročistit hlavu. Chtěl jsem si užít každý okamžik této zkušenosti. Věděl jsem, že to možná dělám naposledy."

Nejintenzívnějších 55 kol života

Nikdo samozřejmě netušil, jak dramatický scénář se naplňuje.

„Když zhasla světla, zažil jsem nejintenzívnějších 55 kol života. Rozhodl jsem se v pondělí večer. Den jsem si to nechával projít hlavou, pak jsem to jako prvním řekl členům našeho týmu."

Rosberg si uvědomuje, do jak těžké role svým rozhodnutím stáj postavil. Toto Wolff, sportovní šéf Mercedesu, ho prý pochopil.

„Okamžitě mu bylo jasné, že jsem naprosto přesvědčený a rozhodnutý. Chci si užít tyto okamžiky. Chci si vychutnat nejbližší týdny, poohlédnout se za sezónou a užít si každou aktuální zkušenost. Poté se ve svém životě posunu jinam. Uvidím, co má pro mě připravené..." avizuje Rosberg s notnou dávkou nostalgie.

Rodina na šílené nasazení doplácela

Překvapivé rozhodnutí učinil také s ohledem na rodinu. „Vyškrábal jsem se na vrchol hory jen za cenu toho, že jsem mnoho posledních měsíců jel absolutně naplno. Mělo to samozřejmě vliv i na ty, které miluji. Celá rodina přinesla své oběti, hlavně má žena Vivian. Byla neskutečná," přidává Rosberg další důvod, proč se rozhodl skončit.

Reklama