Hlavní obsah

Teď bych už nabídku formule 1 přijal, sní o další šanci polský jezdec

Praha

Svět formule 1 musel Robert Kubica opustit před šesti lety, kdy při nehodě málem přišel o ruku. Snu znovu usednout do kokpitu formule se však nevzdává a doufá, že se bude moci zase jednou představit na trati.

Foto: Sport.cz

Robert Kubica.

Článek

Kariéru ve formuli 1 měl Robert Kubica slibně rozjetou. Jeho velká vášeň pro rychlá kola se mu však málem stala osudnou. Bez adrenalinu dlouho nevydržel, a tak když nemohl sedět v monopostu formule, jezdil v zimě závody v rallye.

Přesně před šesti lety při závodech v Itálii měl těžkou nehodu. Jeho auto ve vysoké rychlosti nezvládlo zatáčku a vletělo do svodidel. Kubica měl vážně poraněnou ruku a lékaři dokonce uvažovali o její amputaci. Během sedmihodinové operace se mu ji však podařilo zachránit a na polského pilota čekala dlouhá rekonvalescence.

Do závodního světa se vrátil po roce a půl, kdy v Itálii při závodech rallye opět usedl za volant. V rallye působil až do teď, nyní však dvaatřicetiletý jezdec plánuje změnu a touží i po návratu do formule 1.

„Po čase stráveném v rallye jsem se poohlížel po něčem, co bude formuli 1 podobné, jak jen to je možné. A to jsem našel v LMP 1,“ uvedl nedávno v prohlášení Kubica, který si tak letos vyzkouší šampionát vytrvalostních závodů včetně slavné čtyřiadvacetihodinovky Le Mans.

Robert Kubica se tak nevzdává ani svého snu - usednout do vozu F1. „Před třemi lety jsem dostal nabídku testovat formuli, v tu chvíli jsem si ale nebyl ještě jistý, zda bych svou práci zvládl dobře,“ přiznal rodák z Krakova na webu Motorsport.com.

„Vím, že taková šance může přijít jen jednou. Chci mít vždy jistotu kolem svého stavu, čeho jsem schopen dosáhnout. A tak, když si nejsem jistý, raději si řeknu, abych na to zapomněl,“ vysvětloval, proč tehdy nabídku odmítl.

Kdyby však byl osloven nyní, odpověděl by už kladně. „Dnes bych odpověděl jinak, chtěl bych si zase vůz formule 1 vyzkoušet,“ zasnil se bývalý jezdec, který v roce 2008 ve světovém šampionátu formule 1 skončil na čtvrtém místě.

„Rád bych znovu zažil to vzrušení z formule 1. Zkusil jsem hodně simulátorů a jsem přesvědčený, že bych dokázal jet na osmdesáti procentech současných tratí. Ne samozřejmě na všech. Musím také zdůraznit, že jedna věc je testování monopostu a druhá je samotný závod,“ uzavřel Kubica.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články