Hlavní obsah

Usměvavá Kolumbijka sní o závodech ve formuli 1, Sauber jí dal šanci

Praha

Do světa formule 1 vstupuje další žena. Třiadvacetiletá Kolumbijka Tatiana Calderónová bude u Sauberu působit jako vývojová jezdkyně. Kdo ví, třeba to bude právě ona, která se jednou s monopostem F1 postaví po dlouhých letech na start Velké ceny.

Foto: Profimedia.cz

Tatiana Calderónová.

Článek

Bude to již jednačtyřicet let, co se naposledy objevila na startu Velké ceny formule 1 nějaká žena. Od té doby svět formule 1 okusilo několik dalších talentovaných dam, avšak žádná se nakonec do samotného závodu nekvalifikovala.

Nyní je tu však další odvážná slečna, která by toto dlouhé čekání ráda ukončila a splnila si svůj velký sen. Třiadvacetiletá Tatiana Calderónová totiž v minulých dnech přijala nabídku švýcarské stáje Sauber stát se jejich vývojovou jezdkyní.

„Jsem ráda, že mohu spolupracovat s takovým týmem formule 1 a těžit z jeho dlouhodobých zkušeností. Těším se na práci i na učení. Je to další krok, který mě může přiblížit k mému snu - jednoho dne závodit ve formuli 1,“ uvedla ve svém prohlášení kolumbijská závodnice.

Tatiana Calderónová se již odmalička účastnila motokárových závodů. V roce 2013 debutovala v Evropském šampionátu formule 3, kde pak jezdila i následující dvě sezóny. Loni působila rodačka z Bogoty hlavně v sérii GP3, v níž dvakrát dojela na desátém místě.

Nejúspěšnější byla Lombardiová

První ženou, která do světa formule 1 pronikla, byla Maria Teresa de Filippisová. Premiérou italské jezdkyně byla Velká cena Monaka v květnu 1958. Do samotného závodu se jí však nakonec nepodařilo kvalifikovat. O měsíc později už byla úspěšnější a v Grand Prix Belgie dokonce obsadila desáté místo. V této sezóně pak ještě startovala ve Velké ceně Portugalska a Itálie, avšak ani jednou nedojela do cíle.

O něco úspěšnější byla její krajanka Lella Lombardiová, která jezdila ve formuli 1 v letech 1974 až 1976. Ta se celkem zúčastnila sedmnácti Velkých cen, z nichž se do dvanácti dokázala kvalifikovat. Největšího úspěchu dosáhla v dubnu 1975, kdy ve Velké ceně Španělska skončila na šestém místě a získala do hodnocení šampionátu půl bodu. Jejím posledním závodem, který byl zároveň i zatím posledním, v němž se na startu objevila žena, byla GP Rakouska v roce 1976. V ní tehdy Lombardiová obsadila dvanáctou příčku.

Od té doby se do Velkých cen pokusilo kvalifikovat ještě několik dalších závodnic, avšak ani jedné z nich se to nakonec nepodařilo. Poslední ženou, před Calderónovou, která se posadila do monopostu formule 1, byla Britka Susie Wollfová. Bývalá testovací pilotka týmu Williams se nyní připravuje na mateřské povinnosti.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint