Hlavní obsah

Sázejí na mě? Roli favorita beru, věří si před novou sezónou Hamilton

Karel FeltSport.czPrávo

Kdo bude novým králem formule 1? Na prahu sezóny o tom má jasno Lewis Hamilton. Dvaatřicetiletý britský pilot stáje Mercedes totiž nepochybuje o svém návratu na trůn. Mistr světa z let 2008, 2014 a 2015 loni přepustil prvenství týmovému kolegovi Niku Rosbergovi. Němec však v prosinci ukončil kariéru, takže exšampión tuší, že cestu na Olymp má vydlážděnou. Je to patrné z několika rozhovorů pro zahraniční média a portál formula1.com.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Britský pilot Lewis Hamilton hýří před začátkem sezóny úsměvy. Vydrží mu i po posledním závodě?

Článek

Sázkové kanceláře mají jasno, jste favoritem mistrovství světa. Jak to vidíte vy?

Sázejí na mě? To rád slyším. Už po skončení loňského šampionátu jsem řekl, že se vrátím na trůn. Pracuju tvrději než dřív. Loni to nepřineslo očekávané výsledky. O to víc se letos koncentruju, stejně k tomu přistupuje i celý tým. Beru roli favorita. A i když se změnila pravidla, tak věřím, že závody budou i pro fanoušky zajímavější a pro nás stejně úspěšné.

Vaše vztahy s kolegou Rosbergem nebyly optimální, jak jste na tom s Valtteri Bottasem, který mistra světa nahradil?

Je úplně jiný než Nico. Řekl bych, že Valtteri je až netypický Fin. Velice vtipný, někdy přijde s tak legračními věcmi, že zírám... (smích) Na nic si nehraje, zeptá se přímo, stejně tak řekne svůj názor. Naše spolupráce je moc dobrá, všechno se odehrává na trati, nikoliv mimo ni v boxech a kancelářích. Vnímám, že mezi námi panuje vzájemná důvěra. Máme spolu mnohem lepší vztahy, než jsem měl s jinými kolegy v minulosti.

Co říkáte s odstupem času Rosbergovu rozhodnutí ukončit kariéru?

Jen zopakuju to, co už jsem říkal. Byla a je to jeho osobní věc.

Jak jste vůbec strávil tři měsíce bez závodění?

Užil jsem si je. Jedl jsem, co jsem chtěl, bavil se životem, což ale neznamená vymetání různých party. Odpočíval jsem, surfoval, potápěl se a hlavně se věnoval svojí rodině. Cítím se báječně a naprosto připravený vyhrát čtvrtý titul mistra světa.

Jste stále na očích veřejnosti. Máte rád humbuk kolem sebe?

Na očích jsem už dlouhou dobu. Dřív jsem se nechal unést, ale nikdy jsem nepřekročil únosnou mez, teď už se víc hlídám. I když, no, občas uletím... (smích) Vždycky na začátku sezóny přemýšlím o tom, odkud pocházím, z jakých poměrů, kde mám domov, svoje zázemí. Když mám těžkou sezónu, jako byla ta loňská, mám hodnoty, k nimž se můžu vrátit. Jsem taky rád, že mě obklopují lidi, kterým věřím. To je moc důležité.

Bude v seriálu mistrovství světa Mercedes opět tak dominantní jako v posledních letech?

Věřím, že ano, ale soupeři udělali velký kus práce. Hlavně Ferrari. Myslím, že při testech neukázali všechno, co v autech je, jejich sílu tajili, jak to šlo. A jsou tady i další týmy, Red Bull může překvapit kdykoliv, už dlouho čekají na velký úspěch.

Kdo je tedy nejrychlejší?

Těžko říct, Mercedes, možná Ferrari, ale to uvidíme až v Melbourne na startu prvního letošního závodu.

V čem bude současný Mercedes lepší proti svým předchůdcům?

Nová auta jsou kvůli změnám předpisů poněkud jiná. Udělali jsme spoustu vylepšení, ne všechna se povedla, auto se pořád vyvíjí. Je v něm ale velký vítězný potenciál. Stejně jako ve mně... (smích)

Takže se chystáte dotahovat či překonávat rekordy Michaela Schumachera?

Myslím na Michaela, přál bych mu uzdravení (v prosinci 2013 při lyžování v Alpách utrpěl vážný úraz hlavy), ale nepřemýšlím o jeho rekordech. Ty buď překonám, nebo ne. To není pro závodění a už vůbec ne pro život to nejpodstatnější.

Tipy sázkových kanceláří na celkového vítěze k 23.3. 2017:
FORTUNA
Lewis Hamilton 1,95:1
Sebastian Vettel 5:1
Valtteri Bottas 6:1
Max Verstappen 8,5:1
Daniel Ricciardo 10:1
TIPSPORT
Hamilton 1,9:1
Bottas 5,5:1
Vettel 6:1
Verstappen 7:1
Ricciardo 10:1
CHANCE
Hamilton 1,9:1
Bottas 5,5:1
Vettel 6:1
Verstappen 7:1
Ricciardo 10:1

Reklama

Související témata: