Hlavní obsah

Na kafíčko už není čas, oceňuje zrychlení u nových vozů Alonso

Praha

S prvním závodem nového ročníku formule 1 nejsou jezdci McLarenu spokojeni. Stoffel Vandoorne obsadil ve Velké ceně Austrálie poslední místo a Fernando Alonso závod ani nedokončil. Humor je ale zatím neopouští. Podle Alonsa už není na kafíčko v novém voze čas.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Fernando Alonso.

Článek

Když při slavnostním odhalování uviděl poprvé nový monopost, byl z něj nadšený. Strašně se mu líbil, a tak měl Fernando Alonso už jen přání, aby byl také rychlý. To se mu však nesplnilo. Již předsezónní testování v Barceloně ukázalo, že McLaren letos nebude patřit k těm nejlepším a Grand Prix Austrálie to potvrdila.

Přesto je dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006 na sebe pyšný, že i s tak pomalým vozem dokázal nějakou dobu jezdit na bodovaném desátém místě. Sedm kol před cílem však kvůli poruše musel ze závodu odstoupit. „Byl to jeden z mých nejlepších závodů,“ prohlásil na stránkách Autosport.com pětatřicetiletý Alonso.

„Jen v málo případech se mi stalo, že bych měl tak špatné auto, žádnou zimní přípravu, k tomu jsem musel drasticky šetřit palivo a přesto jsem dokázal jezdit na bodech,“ vysvětloval španělský závodník, co ho tak překvapilo.

Dvojnásobný mistr světa v minulosti hodně kritizoval vozy s tím, že piloti už nepotřebují tak velkou přípravu, aby v nich mohli jezdit. Letošní novinky mu tedy udělaly radost. „Když se teď s autem propadnete dozadu, je obtížné získat pozici zpět, neboť nové monoposty jsou v zatáčkách mnohem rychlejší,“ líčil zkušený pilot.

„Máte tak půl vteřiny na to zareagovat. Přitom loni jsme měli tak čtyři sekundy - to jsme si v klidu mohli dát ještě kafíčko. Nyní jsme ve skutečné formuli 1,“ zaradoval se. „Vozy nám poskytují mnohem větší radost z jízdy, rychlost v zatáčkách z nich zase udělala ta auta, která jsou pro formuli 1 důstojná,“ uzavřel Alonso.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami dnes 22 : 00
20240505T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami
Velká cena Miami
Velká cena Miami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.