Hlavní obsah

F1 v Šanghaji zaskočilo počasí, Vettel s Hamiltonem se s časomírou ani neutkali

Aktualizováno

Páteční tréninky na Velkou cenu Číny formule 1 výrazně ovlivnila nepřízeň počasí. Při prvním tréninku zajelo v mlze a dešti měřené kolo pouhých čtrnáct vozů a druhý trénink byl posléze úplně zrušen. Déšť by podle předpovědi mohl provázet i nedělní závod. Vedení šampionátu proto zvažovalo přesunutí závodu na sobotu, to však Mezinárodní automobilová federace FIA zamítla.

Foto: Aly Song, Reuters

Nizozemský pilot Max Verstappen ze stáje Red Bull při tréninku na Velkou cenu Číny.

Článek

První trénink na druhý podnik sezóny byl nejprve přerušen kvůli záchranné helikoptéře, která ve špatné viditelnosti nemohla přistát. Jezdit se opět začalo až po čtyřicetiminutové pauze, avšak po dalších dvaceti minutách bylo dění na trati vinou špatné viditelnosti zrušeno úplně. O nepřízni počasí svědčí i fakt, že současně bylo uzavřeno i místní letiště.

Nejrychlejší čas ve špatných podmínkách zaznamenal Max Verstappen z týmu Red Bull, třetina závodníků ale ani nestihla zajet měřené kolo. Byli mezi nimi vítěz úvodního závodu v Melbourne Sebastian Vettel, jeho týmový kolega z Ferrari Kimi Räikkönen i čtyřnásobný šampión ze Šanghaje Lewis Hamilton z Mercedesu.

Podle předpovědi se mělo počasí před druhým tréninkem zlepšit, situace ale zůstala beze změny a opět se čekalo, zda budou vhodné podmínky pro vzlet vrtulníku. Jezdci mezitím trčeli v garážích, nakonec se ale na trať nedostali a vedení závodu program kompletně zrušilo.

Na trati se jet dalo

"Měli bychom se nad tím všichni zamyslet, protože pro nás na trati byly podmínky naprosto v pořádku. Do budoucna bychom proto měli mít nějaký záložní plán," uvedl Hamilton. "Počasí neovlivníte. Nebylo to ideální, ale i kdybychom se dostali na trať, bylo by to víceméně k ničemu, protože bychom jeli na mokru, zatímco zítra by pršet nemělo," přidal Räikkönen.

Vzhledem k tomu, že stejné počasí má v Šanghaji panovat i v neděli, uvažovali organizátoři o přesunu závodu na sobotu, kdy je předpověď příznivější. FIA přeložení závodu kvůli počasí zamítla. "Myslím, že je na místě držet se zaběhnutého modelu," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff.

"A radši než závodit v sobotu bychom měli přemýšlet, proč to dnes nešlo. Proč nemohl vrtulník vzlétnout a když už takový problém nastal, tak jestli by nešla využít jiná nemocnice v případě nehody," přidal.

Velká cena Číny - měřené tréninky
1. trénink
1. Verstappen (Niz./Red Bull)1:50,491 min.4 kola
2. Massa (Braz./Williams)+1,595 s7 kol
3. Stroll (Kan./Williams)+2,0167 kol
4. Sainz (Šp./Toro Rosso)+2,3495 kol
5. Grosjean (Fr./Haas)+2,5486 kol
6. Kvjat (Rus./Toro Rosso)+2,8234 kola
7. Alonso (Šp./McLaren)+3,0295 kol
8. Ricciardo (Aus./Red Bull)+3,5477 kol
9. Bottas (Fin./Mercedes)+4,1734 kola
10. Magnussen (Dán./Haas)+4,6138 kol
11. Hülkenberg (Něm./Renault)+5,1176 kol
12. Vandoorne (Belg./McLaren)+6,9544 kola
13. Ericsson (Švéd./Sauber)+24,6474 kola
14. Giovinazzi (It./Sauber)+24,794 kola
15. Palmer (Brit./Renault)bez času3 kola
16. Vettel (Něm./Ferrari)bez času2 kola
17. Räikkönen (Fin./Ferrari)bez času1 kolo
18. Ocon (Fr./Force India)bez času2 kola
19. Pérez (Mex./Force India)bez času3 kola
20. Hamilton (Brit./Mercedes)bez času2 kola
2. trénink - zrušen

Reklama

Související témata: