Hlavní obsah

Bottas si v Bahrajnu dojel pro první pole position v kariéře

Sáchir

Do nedělní Velké ceny Bahrajnu formule 1 odstartuje z pole position Valtteri Bottas, který vyhrál první kvalifikaci v kariéře. Za finským pilotem Mercedesu skončili jeho týmový kolega Brit Lewis Hamilton a Němec Sebastian Vettel z Ferrari.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Fin Valtteri Bottas se raduje z vítězství v kvalifikaci na GP Bahrajnu vozů formule 1.

Článek

Bottas pod umělým osvětlením v Sáchiru zajel čas 1:28,769 a překonal jak závodní rekord Michaela Schumachera z roku 2004 (1:30,252), tak Hamiltonovo kvalifikační maximum z loňské sezóny (1:29,493). Navíc se stal prvním Finem na pole position od Heikkiho Kovalainena ve Velké ceně Británie v roce 2008.

"Čekal jsem na to pět sezón a doufám, že je první z mnoha," řekl Bottas. "Trať je tady hodně technická, musíte dobře načasovat brzdění a je velmi snadné tady něco pokazit. Snad mi to vyjde i zítra a obsadíme první dvě místa," přál si.

Dlouho to vypadalo, že i třetí kvalifikaci v sezóně ovládne Hamilton, ale v závěru posledního kola chyboval a nakonec za Bottasem zaostal o 23 tisícin. Vettel, který má v čele šampionátu stejně bodů jako britský jezdec, už byl o téměř půl sekundy pomalejší.

Vettela potěšil zlepšený výkon vozu

"Klobouk dolů před Valtterim, tvrdě dřel a dneska byl prostě rychlejší," uvedl Hamilton. "Jsem samozřejmě trochu zklamaný, ale byla to skvělá bitva. Tak by to mělo být v každé kvalifikaci, protože vás to nutí vydat ze sebe to nejlepší," přidal trojnásobný mistr světa.

Čtyřnásobného šampióna Vettela potěšil především zlepšený výkon vozu oproti pátku. "Včera jsme měli menší problémy, tak jsme nějaké věci změnili a dnes to bylo mnohem lepší," prohlásil. "Zajel jsem skvělé první kolo, ale pak jsme se podíval na časy a viděl jsem, že oba Mercedesy jsou rychlejší. To mě trochu naštvalo. Potom jsem se možná až moc snažil a bohužel to nevyšlo. Zítra snad budeme šťastnější," dodal.

Na čtvrtém místě skončil se ztrátou osmi desetin Daniel Ricciardo z Red Bullu, pátý byl Kimi Räikkönen z Ferrari a šesté místo obsadil s téměř sekundovým mankem třetí jezdec průběžného pořadí šampionátu Max Verstappen z Red Bullu. "Zítra budeme k Mercedesu a Ferrari mnohem blíž. Naše vozy tady jezdí čím dál lépe," prohlásil Verstappen, který byl před kvalifikací nejrychlejší ve třetím tréninku.

Mercedes díky Bottasovi ovládl kvalifikaci v Bahrajnu už popáté za sebou a v neděli tam bude německá stáj útočit na čtvrtý triumf v řadě. Loňský závod vyhrál Nico Rosberg, který však na konci sezóny po zisku titulu mistra světa ukončil kariéru, zatímco v letech 2015 a 2014 v Sáchiru triumfoval Hamilton.

Kvalifikace na GP Bahrajnu, závod MS vozů F1:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1,28:769
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,023
3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,478
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,776
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,798
6. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,918
7. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,073
8. Massa (Braz./Williams) -1,305
9. Grosjean (Fr./Haas) -1,994
10. Palmer (Brit./Renault) -2,305

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint