Hlavní obsah

Mimozemšťan přistál ve formuli 1! Renault představil monopost budoucnosti

Je to tak trochu návštěva z mimozemské civilizace. Většinou je těžké představit si, jaké vozy vyjedou do příští sezóny. Renault jde ovšem mnohem dál. Přeskočil rovnou deset let a představil svou vizi formulového monopostu pro rok 2027! Podle inženýrů jde o výsledek spojení poznatků, které společnost získala za 40 let ve sportu.

Foto: Profimedia.cz

Futuristický model stáje Renault.

Článek
Fotogalerie

Tak jak se vám příšerka z budoucnosti líbí? Mimozemšťan navlékl klasickou žluto-černou barevnou kombinaci a má uzavřený kokpit. Zaujme dost dlouhým nosem připomínajícím současnost, ale třeba přední křídlo je zcela jiné a působí futuristicky. A zadní křídlo se může sklopit tak, že bude součástí auta.

Monopost se představil na autosalónu v Šanghaji. Výraznou roli má elektrická složka. S její pomocí se například pohybuje v boxové uličce.

Váhový limit Renaut stanovil jen na 600 kilogramů, takže poměr výkon/váha by byl doslova neuvěřitelný. Výrobce počítá i se zatáčením všech čtyř kol a v zájmu lepšího fanouškovského zážitku navrhl průhlednou přilbu, díky níž by jezdcům bylo vidět do obličeje.

Na první pohled zaujmou progresivní aerodynamické tvary s pohyblivými křídly, spojené s nezvyklými vizuálními efekty. O větší bezpečnost jezdce se postarají polykarbonový kryt kokpitu a blíže nespecifikovaný autonomní modus.

„Chtěli jsme anticipovat budoucnost F1 a seznámit s naší představou co největší počet fanoušků. Už teď se těšíme na jejich ohlasy," usmívá se Cyril Abiteboul, obchodní ředitel Renaultu v F1.

Jak naznačuje, jde pouze o studii s marketingovým účelem. Realita může být za deset let úplně jiná...

Reklama

Související témata: