Hlavní obsah

Pravá noha si dělala, co chtěla. Byl to nezapomenutelný zážitek, řekl Alonso po testování v Indianapolisu

Indianapolis/Praha

Má za sebou první pořádné seznámení s vozem IndyCar. Fernando Alonso s monopostem McLarenu ve středu absolvoval sto deset kol na oválu v Indianapolisu a už se nemůže dočkat slavného závodu Indy 500, kterého se zde v neděli 28. května zúčastní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příprava Fernanda Alonsa na legendární Indy 500Video: sntv

 
Článek

Krůček po krůčku si jde za splněním svého dalšího snu. Fernando Alonso si po tréninku na simulátoru vyzkoušel i samotný vůz IndyCar a absolvoval s ním nováčkovský test, který musí splnit všichni jezdci, kteří v Indianapolisu ještě nestartovali. Pětatřicetiletý Španěl nejprve musel odkroužit deset kol rychlostí 205 až 210 mil v hodině, poté patnáct kol rychlostí 210 až 215 mil za hodinu a dalších patnáct kol rychlostí vyšší než 215 mil v hodině.

Po splnění povinného testu v jízdě pokračoval, a nakonec celkem absolvoval sto deset oválů, přičemž jeden má délku dva a půl míle. Alonso tak najezdil přibližně čtyři sta dvaačtyřicet kilometrů. Nejrychlejší kolo odjel rychlostí 358, 166 kilometrů za hodinu.

„Upřímně musím říct, že moje pravá noha měla na začátku svůj vlastní rozum, svou vlastní sílu. Nebyla propojená s mým mozkem. Dělala si, co chtěla,“ líčil své první dojmy Fernando Alonso na webu Motorsport.com. „Poté jsem už však měl větší kontrolu nad svým tělem i autem a mohl jsem jet naplno,“ dodal s tím, že čekal od vozu přeci jen větší pohodlí.

„Když se díváte v televizi nebo jste v simulátoru všechno se zdá být širší a snadnější, ale reálné auto je mnohem užší,“ vyprávěl dál dvojnásobný mistr světa. Z testování má skvělý pocit a chválili ho i další členové týmu. „Pilotovat skutečný vůz je nezapomenutelný zážitek. Když dorazíte do zatáčky, tak simulátor nikdy nenahradí ten pocit, který je v reálném autě,“ uzavřel Alonso.

„Bylo to skvělé. Udělal všechno, jak měl,“ chválil Alonsa Michael Andretti, majitel týmu Andretti Autosport a bývalý jezdec formule 1. „Je jedním z nejlepších pilotů na světě a tady můžete vidět proč. Myslím, že bude hodně silný,“ dodal. Jedním z návštěvníků, který se na Alonsovo testování přijel podívat byl i Johnny Rutherford. Ten s vozem McLarenu dokázal v Indianapolisu dvakrát zvítězit. „Myslím si, že tohle byl pro něj zážitek na celý život,“ řekl Rutherford. „Fernando byl nadšený jako malý kluk,“ dodal Zak Brown, výkonný ředitel McLarenu.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace