Hlavní obsah

Chce další titul světového šampióna. Tentokrát bude Button útočit na triumf v triatlonu

Santa Rosa/Praha

Od formule 1 si dal na rok pauzu a naplno se teď věnuje svému velkému koníčku, triatlonu. Jenson Button se o uplynulém víkendu díky vítězství v jednom ze závodů polovičního Ironmana kvalifikoval na podzimní světový šampionát.

Foto: Profimedia.cz

Jenson Button.

Článek

Jeho velkou vášní je triatlon. Jenson Button se už v minulosti, kdy byl ve formuli 1 na plný úvazek, účastnil triatlonových závodů. Letos si však dal od rychlých aut pauzu a svému koníčku se věnuje naplno. Dokonce se mu podařilo splnit si přání, kvalifikovat se na světový šampionát.

Skvělou formu měl sedmatřicetiletý Brit už na začátku dubna, kdy na jednom ze závodů polovičního Ironmana skončil třetí. Tato příčka by mu zaručila účast na podzimním mistrovství světa, avšak Button byl nakonec diskvalifikován. Důvodem byla rychlá jízda na kole v místech, kde závodníci měli jet pomaleji. Button, který má rychlost v krvi to nedodržel. Bral to ale sportovně a prohlásil, že příště mu to už vyjde.

A měl pravdu. O uplynulém víkendu už další závod v kategorii mužů 35 až 39 let vyhrál a tím se i kvalifikoval na šampionát. Než se ale bude moci věnovat dalšímu tréninku, vrátí se na jeden závod do formule 1. Poté, co Fernando Alonso oznámil, že pojede slavný závod 500 mil Indianapolis, usedne Button do monopostu McLarenu ve Velké ceně Monaka, která se bude konat v neděli 28. května.

„Když jsem dostal příležitost závodit v Monaku, souhlasil jsem,“ uvedl na webu Racer.com. „Závodit ve formuli 1 celou sezónu teď ale nechci. Ve formuli 1 jsem si užil většinu své kariéry a nyní byl čas udělat si přestávku. Když ale přišla tahle nabídka, neváhal jsem. Jet Velkou cenu Monaka je pro závodníka sen, je to jeden z nejprestižnějších závodů v kalendáři, to nadšení je zpět,“ vysvětloval mistr světa z roku 2009.

„Skočím do simulátoru a po pěti kolech to tam je. Stále to mám v sobě. Pořád dokážu projíždět zatáčkami, vím, jak řadit, jak mačkat brzdu a plyn. To se nikdy nezapomíná,“ uzavřel Jenson Button, který si letošní nový monopost vyzkouší poprvé až v Monaku.

Reklama