Hlavní obsah

Dvojnásobný mistr světa se už nemůže dočkat. V Indianapolis očekává nepředvídatelný závod

Indianapolis/Praha

Premiéra Fernanda Alonsa ve slavném závodě 500 mil Indianapolis se nezadržitelně blíží. Již tuto neděli španělský jezdec odstartuje z druhé řady a už se nesmírně těší, neboť je to pro něj splnění dalšího snu.

Foto: Brian Spurlock, Reuters

Fernando Alonso během tréninku v Indianapolis.

Článek

Rozhodl se vynechat prestižní Velkou cenu Monaka a místo ní si zkusí další slavný závod, 500 mil Indianapolis. Fernando Alonso v posledních týdnech hodně trénoval a odměnou mu bylo páté místo v kvalifikaci. Do 101. ročníku odstartuje tedy z druhé řady, což ho samotného překvapilo.

„Už se nemůžu dočkat neděle,“ prohlásil krátce po kvalifikaci pětatřicetiletý Španěl. „Indy 500 může vyhrát kterýkoliv z jezdců, kteří budou na startu, protože je to nepředvídatelný závod,“ řekl pro BBC dvojnásobný mistr světa ve formuli 1 s tím, že jedinou nevýhodou je, že nemá žádné zkušenosti.

„Nemůžu plánovat předem, budu muset improvizovat. Vím, že v kritických okamžicích budu mít nedostatek zkušeností. Pokusím se vyrovnat s rychlostí a uvidíme. Bude i těžké rozhodnout, zda je vhodná chvíle k předjíždění,“ vysvětloval pilot McLarenu, který se těší i na velkou diváckou kulisu.

„Tenhle závod se nedá srovnat s žádnou jinou sportovní událostí, neboť na jednom místě se ve stejný čas sejde přes tři sta tisíc fanoušků,“ vyprávěl Alonso dál s tím, že si chce hlavně užít ten okamžik a novou zkušenost.

Jeho start v Indianapolis vyvolal velký zájem i v jeho rodné zemi. „Celé Španělsko čeká na 28. květen, aby mohlo sledovat tento závod. Prostřednictvím sociálních sítí mi fanoušci poslali hodně vzkazů, v nichž mi děkují, že jsem jim tuto akci představil, protože o ní doposud nevěděli, a že se jim líbí,“ uzavřel Alonso.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny