Hlavní obsah

Zklamaný Räikkönen tým neobviňuje, podle Hamiltona už ale Ferrari o své jedničce rozhodlo

I když v nejprestižnějším závodě formule 1 dojel druhý, byl očividně velmi zklamaný. O vítězství ve Velké ceně Monaka totiž Kimiho Räikkönena připravila týmová strategie. „Je těžké o tom mluvit,“ přiznal sedmatřicetiletý Fin.

Foto: Max Rossi, Reuters

Kimi Räikkönen dojel ve Velké ceně Monaka druhý.

Článek

Do slavného závodu odstartoval z prvního místa a dlouho vedl, ve čtyřiatřicátém kole však Ferrari povolalo Kimiho Räikkönena k mechanikům, aby mu vyměnili pneumatiky a do čela se dostal jeho týmový kolega Sebastian Vettel. Ten na trati zůstal o pět kol déle a vytvořil si dostatečný náskok, takže po návratu z boxů už před sebe nikoho nepustil.

Ačkoliv vedení Ferrari, Vettel i Räikkönen tvrdí, že nešlo o týmovou strategii, fanoušci a dokonce někteří další jezdci si myslí opak. „Je těžké o tom mluvit,“ prohlásil po závodě na tiskové konferenci Räikkönen. „Chtěli jsme obsadit první dvě pozice, a to se nám podařilo. Je to druhé místo, ale nemám z toho tak dobrý pocit. Je to jeden z těch dní, kdy si přejete, abyste byl na tom lépe,“ přiznal sedmatřicetiletý Fin, na kterém bylo poznat velké zklamání.

„Těžko se to hodnotí. Byl jsem povolán do boxů. Zřejmě k tomu byly důvody, ale na to nemohu odpovědět. Jsem jezdec a mohu si dělat co chci. Kdybych chtěl zajet do depa, můžu to kdykoliv udělat. Pracujeme ale jako tým. Kdybych nevěřil tomu, co mi říkají kolegové, byla by to velká komplikace,“ vysvětloval na webu Autosportu mistr světa z roku 2007.

„Pro tým je to skvělý výsledek, ale chytřejší budeme po poradě, kde se všechno vysvětlí,“ dodal Räikkönen. Poněkud jinak to vidí třeba Lewis Hamilton. „Je jasné, že Ferrari už vybralo svého jezdce číslo jedna,“ uvedl pro BBC dvaatřicetiletý Brit z konkurenčního Mercedesu. „Budou dělat vše, aby zajistili, že Sebastian Vettel získá ve všech víkendech maximum bodů,“ dodal trojnásobný světový šampión.

Reklama