Hlavní obsah

Alonso v F1 skončí, pokud se bude kalendář dál rozšiřovat

Plány na další rozšíření kalendáře mistrovství světa formule 1 se nelíbí dvojnásobnému šampionovi Fernandu Alonsovi. Španělský pilot McLarenu se před nedělní Velkou cenou Kanady nechal v Montrealu slyšet, že raději ukončí kariéru, pokud program naroste na 25 závodů za sezónu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Fernando Alonso.

Článek

"Začínal jsem, když bylo v kalendáři 16 závodů plus testy," řekl pětatřicetiletý mistr světa z let 2005 a 2006. "Teď rok od roku navyšujeme počet závodů a řekl bych, že současný stav je už dost náročný," prohlásil. "Příprava, sponzorské události, testy, všechny závazky, které máme, plus 20 nebo 21 závodů, myslím, že je toho už dost," vypočítal.

Hamilton souhlasí

S tímto názorem souhlasí i trojnásobný šampion Lewis Hamilton. "Úplně rozumím tomu, co Fernando říká, a kloním se ke stejnému názoru," prohlásil britský pilot Mercedesu, případný odchod ze seriálu ale nenaznačil.

V letošním kalendáři je 20 Velkých cen, v příštím roce jezdci absolvují o jednu víc poté, co do programu přibudou Grand Prix ve Francii a Německu a vypadne Malajsie. Noví majitelé komerčních práv F1 ze společnosti Liberty Media ale plánují řadu změn a rádi by na klíčových trzích v Severní Americe a v Asii přidali další závody. "Náš pohled je takový, že bychom rádi šli nad 21 závodů," řekl minulý týden výkonný ředitel Sean Bratches, horní hranici ale nespecifikoval.

Alonso, jenž se v McLarenu trápí s nespolehlivými motory Honda, už dříve spojil svou budoucnost v F1 i se zlepšením konkurenceschopnosti vozu. K rozhodnutí odejít by ale nyní mohlo přispět rozšíření kalendáře. "Pro mě je kvalita života důležitější než absolvování dalších sezon v F1. Takže pokud kalendář zůstane u 20 nebo 21 závodů, budu rád pokračovat. Pokud to naroste jako u NASCAR, kde mají 40 nebo 50 závodů, už to nebude pro mne," konstatoval.

Reklama