Hlavní obsah

Formule 1, nebo přestup do IndyCar? Jsem teď otevřený všemu, říká Alonso

Montreal/Praha

Odejít, nebo zůstat? Tak na tuhle otázku hledá čím dál častěji odpověď Fernando Alonso. Pětatřicetiletý Španěl se v tomto ročníku formule 1 se svým vozem na okruhu trápí a jediným pořádným potěšením pro něj bylo, když si na konci května vyzkoušel slavný závod 500 mil v Indianapolis. A tak se objevují spekulace zda nepřestoupí do IndyCar.

Foto: Profimedia.cz

Zadumaný Fernando Alonso. Přesedlá do série IndyCar?

Článek

„Proč ne?“ odpověděl dvojnásobný světový šampión ve formuli 1, když se ho reportéři stanice NBC Sports zeptali, zda by nešel do IndyCar na plný úvazek. „Myslím, že jsem otevřený všemu. Nemám teď jasnou odpověď. Lhal bych, kdybych řekl, že vím, co budu dělat příští rok,“ dodal Alonso, kterého prostředí IndyCar nadchlo.

„Na ten jeden závod, který jsem tam jel, jsem se toho musel hodně naučit. Abych mohl jet celou sezónu, musel bych se toho naučit ještě mnohem víc. Takže bych řekl, že nyní jsem více připravený na formuli 1. Pokusím se najít nejlepší možný vůz. Je tu řada možností. IndyCar je v tuto chvíli pro mě hlavní prioritou pro získání trojkoruny motorsportu,“ vysvětloval pětatřicetiletý Španěl.

Týmu dal ultimátum

„Celou sezónu bych tam ale jednou mohl odjet, viďte? IndyCar pro mě byla skvělá zkušenost. Všichni piloti se mi snažili pomáhat, jak jen mohli. Tihle kluci jsou opravdu nejlepší. Na okruhu mezi sebou soupeří, mimo něj ale mezi nimi panuje vzájemný respekt. Všichni jsme pracovali jako jeden tým, což je oproti formuli 1 jiné,“ přiznal jezdec McLarenu, který dal svému týmu ultimátum. Pokud do podzimu nedojde k výraznému zlepšení, bude si Alonso hledat angažmá jinde.

Podle svých slov má zavřené dveře akorát u Red Bullu, protože ten má dlouhodobé smlouvy s mladými jezdci. Jeho sen o zisku třetího titulu mistra světa však může pokazit ještě jedna záležitost. Letos na piloty čeká dvacet závodů, příští rok by jich už mělo být jednadvacet. Noví majitelé však s tímto počtem nejsou spokojeni a plánují rozšíření. To se Alonsovi nelíbí. „Když jsem začínal, bylo šestnáct Velkých cen. Teď jich máme dvacet. Kdyby ale mělo dojít k rozšíření na pětadvacet, jak si vedení přeje, z formule 1 bych odešel,“ prohlásil nedávno úspěšný jezdec.

Reklama