Hlavní obsah

Mercedesy ovládly kvalifikaci F1 v Baku, vyhrál Hamilton. Ricciardo havaroval

Baku

Britský pilot Lewis Hamilton z týmu Mercedes vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 a v osmé Grand Prix sezony si připsal pátou pole position. V první řadě ho v neděli doplní jeho finský kolega Valtteri Bottas.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Britský pilot Lewis Hamilton kraloval kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu.

Článek

Trojnásobný mistr světa Hamilton zaznamenal 66. kvalifikační vítězství v kariéře a v historické tabulce se odpoutal od druhého Ayrtona Senny. Před Britem je už pouze jiná legenda Michael Schumacher, jenž si připsal o dvě pole position víc. "Myslel jsem, že poté, co jsem ho (Sennu) vyrovnal, tak už nebudu tak hladový. Ale byl jsem hladovější než kdy předtím," řekl Hamilton.

Mercedesy na městském okruhu v Baku naprosto dominovaly. Hamilton předčil Bottase o 433 tisícin a třetímu Finovi Kimimu Räikkönenovi z Ferrari nadělil více než sekundu. Až čtvrtý čas zajel Räikkönenův týmový kolega a lídr mistrovství světa Sebastian Vettel z Německa, který má v průběžném pořadí před Hamiltonem náskok 12 bodů.

"Bylo to jedno z nejlepších kol, jaké jsem v této sezóně zajel. Měli jsme problémy s teplotou v pneumatikách a tým dřel, aby nás dostal zpět na trať ještě na poslední kolo," uvedl Hamilton k závěru kvalifikace. Ta byla tři a půl minuty před koncem zhruba na deset minut přerušena po nehodě Australana Daniela Ricciarda z Red Bullu.

Hamilton v závěrečném okruhu překonal dosud vedoucího Bottase, jenž neskrýval zklamání. "To kolo na konci nebylo nejlepší. Zklamání to je, ale druhé místo také není špatné," uvedl Fin.

Z posledních míst odstartují Fernando Alonso a Stoffel Vandoorne z McLarenu. Oba piloti trápícího se týmu dostali penalizaci 40 a 30 míst na startu za výměnu motoru nad rámec pravidel. Bývalý španělský mistr světa a jeho belgický kolega navíc vypadli už v první části kvalifikace, což se Alonsovi stalo poprvé v sezóně.

"Jsme tak pomalí, že si ostatní myslí, že jedeme teprve zaváděcí kolo. Ale to je naše skutečná rychlost," rýpnul si Alonso do motorů Honda, které jsou kvůli svému slabému výkonu dlouhodobě terčem kritiky.

Kvalifikace na Velkou cenu Ázerbájdžánu, závod MS vozů formule 1 v Baku:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:40,593
2. Bottas (Fin./Mercedes) +0,434
3. Räikkönen (Fin./Ferrari) +1,100
4. Vettel (Něm./Ferrari) +1,248
5. Verstappen (Niz./Red Bull) +1,286
6. Pérez (Mex./Force India) +1,518
7. Ocon (Fr./Force India) +1,593
8. Stroll (Kan./Williams) +2,160
9. Massa (Braz./Williams) +2,205
10. Ricciardo (Austr./Red Bull) +2,821

Reklama

Související témata: