Hlavní obsah

Nevěděl, co má říci. Osmnáctiletý mladíček v F1 byl z prvního pódia v kariéře unešený

Baku/Praha

Sice v závěru závodu přišel těsně o druhé místo, přesto neskrýval ohromné nadšení. Lance Stroll si při Velké ceně Ázerbájdžánu dojel pro první pódium v kariéře a všem svým kritikům tak ukázal, že má na to jezdit ve formuli 1. „Nemohu nalézt žádná slova. Je to splněný sen,“ přiznal po závodě osmnáctiletý Kanaďan.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Lance Stroll se raduje ze třetího místa ve Velké ceně Ázerbájdžánu.

Článek

Na Lance Strolla se v posledních týdnech valila vlna kritiky. Nováček ve formuli 1 totiž do nedělní Velké ceny Ázerbájdžánu v předešlých sedmi závodech bodoval pouze jednou. Začátkem června získal před domácím publikem v Montrealu dva body za deváté místo a někteří spekulovali o tom, zda je už zralý na to, aby řídil formuli 1.

Loňský vítěz evropské formule 3 je totiž navíc podporován svým bohatým otcem Lawrencem Strollem, který už do kariéry syna investoval mnoho peněz. A tak není divu, že se osmnáctiletý mladík stal díky výkonům, které po přestupu do formule 1 předváděl, trnem v oku některým lidem. Nedávno na jeho obhajobu vystoupila i zástupkyně šéfa týmu Williams, Claire Williamsová.

„Myslím, že by si lidé v jeho kritice měli dát pauzu. Je to pořád mladý kluk, na což se hodně zapomíná. Přechod mezi formulí 3 a formulí 1 je nesmírně těžký. Pokud se podíváte na některé jezdce, kteří nyní vítězí, a porovnáte jejich statistiky s prvními Strollovými závody, je to hodně podobné. Kritika je vůči němu hodně nespravedlivá,“ uvedla pro Autosport.com.

A Lance Stroll všem kritikům při nedělní Velké ceně Ázerbájdžánu odpověděl tím nejlepším způsobem. Těsně před cílem sice přišel o druhé místo, když ho předjel zkušený Valtteri Bottas z Mercedesu, avšak z třetí příčky pouhých 105 tisícin sekundy za Bottasem byl i tak nesmírně nadšený. „Nemohu nalézt žádná slova, nevím, co mám říct. Neumím popsat, jak se cítím, je to prostě neuvěřitelné,“ prohlásil po závodě Stroll.

„Ostatní bourali, mně se podařilo vyhnout problémům. Valtteri mě pak ještě předjel, jeli jsme bok po boku, myslím, že to byl jeden z nejtěsnějších dojezdů v historii,“ líčil dál. „Na začátku víkendu bych nevěřil, že na jeho konci budu stát na stupních vítězů. Je to splněný sen. Jako dítě jsem si představoval, že stojím na pódiu ve formuli 1. Pracoval jsem na tom celou dobu a teď je ten moment tady,“ uzavřel mladíček Lance Stroll.

Reklama