Hlavní obsah

Puberťák, šílenec, pirát. Na Vettela se valí vlna kritiky. Obhajuje ho jen Villeneuve

Praha

Kdo je zločinec a kdo je oběť? Bývalí světoví šampióni se vyjadřují k nedělnímu incidentu, ke kterému došlo během Velké ceny Ázerbájdžánu mezi Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettelem. „Kdybys tohle udělal na veřejných komunikacích, zatkli by tě,“ vzkázal Vettelovi Damon Hill. „Nemyslím si, že chtěl Lewise zasáhnout,“ obhajoval ho pro změnu Jacques Villeneuve.

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Vettel a Lewis Hamilton během Velké ceně Ázerbájdžánu.

Článek

K incidentu došlo při jednom z výjezdů safety caru. Lewis Hamilton při vjezdu do jedné ze zatáček nečekaně, ale podle dat z telemetrie v souladu s pravidly přibrzdil a Sebastian Vettel jedoucí těsně za ním do něj narazil. Neskutečně se naštval, se svým vozem povyjel vedle Hamiltonova monopostu a z boku do něj vrazil. Kontroverzní manévr teď řeší nejen fanoušci formule 1, ale i bývalí světoví šampióni.

Zatímco někteří se Vettela zastávají, od jiných schytává ostrou kritiku. „Samozřejmě, že to bylo ošklivé, ale Lewis ho svým testováním brzd pokoušel. Kdyby to nějaký jezdec udělal mě, zachoval bych se stejně jako Seb,“ uvedl na webu Autosport.com Jacques Villeneuve. Podle mistra světa z roku 1997 tento manévr nebyl ale úmyslný.

„Nemyslím si, že ho chtěl zasáhnout. Měl jednu ruku na volantu, díval se na Lewise a něco na něj ukazoval. Takovým stylem nechcete do nikoho narazit, to by si mohl poškodit auto. Když chcete někoho trefit, tak máte obě ruce na volantu,“ vysvětloval dál s tím, že takových okamžiků by ve formuli 1 mělo být více. „Bylo to skvělé. Jsem rád, že jezdci ukazují své emoce. Máme tu dva kluky, kteří mezi sebou bojují o titul, jsou na sebe nazlobení. K žádné škodě nedošlo, tak o co jde?“ dodal šestačtyřicetiletý Kanaďan.

Poněkud jiného názoru je mistr světa z roku 1996, Damon Hill. „Kdybys tohle udělal na veřejných komunikacích, zatkli by tě,“ vzkázal německému závodníkovi šestapadesátiletý Brit. Vettelovo chování nechápe ani legendární Niki Lauda. „Je to slušný člověk. Tedy většinou. Nechápu, co se stalo. Byl jak šílený,“ prohlásil bývalý trojnásobný světový šampión.

„Rozčiloval se, když vrazil do Lewise, ale byla to jeho chyba. Tomu, co udělal potom, vůbec nerozumím. Mohl poškodit svůj vůz, mohl poškodit Lewisovo auto, mohl kvůli tomu v závodě skončit, nechápu, proč to všechno riskoval,“ doplnil osmašedesátiletý Rakušan. Diví se i zahraniční média. „Vymkl se kontrole. Choval se jako pirát,“ napsal britský deník Daily Mail a nešetřili ho ani v jeho rodné zemi. „Předváděl se jako by byl ještě v pubertě,“ konstatoval německý deník Süddeutsche Zeitung.

Incident začala oficiálně prošetřovat Mezinárodní automobilová federace. Mítink FIA se uskuteční v pondělí. Vettel za nesportovní manévr dostal už při závodu desetisekundovou penalizaci a tři trestné body. Momentálně má lídr seriálu na kontě devět trestných bodů a při dosažení čísla 12 by nesměl příště závodit.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint