Hlavní obsah

Nevěřím, prostě nevěřím! Jenže on není člověk, ale Fin, pustil se Vettel do Bottase

Spielberg/Praha

Zatímco jemu start do Velké ceny Rakouska vozů formule 1 z druhé pozice příliš nevyšel, po kvalifikaci první Fin Valtteri Bottas z Mercedesu naopak vypálil ze své pozice tak dobře, až se jeho reakce jezdci Sebastianu Vettelovi z Ferrari vůbec nepozdávala. Měl pocit, že vše neproběhlo v souladu s pravidly.

Foto: Profimedia.cz

Start Velké ceny Rakouska. Fin Valtteri Bottas zcela vpravo dole.

Článek
Fotogalerie

„Z mého pohledu start ulil. V daný moment jsem byl silně přesvědčený, že k tomu došlo. Z vnitřku mého vozu to tak vypadalo. Ale nejsem tu od toho, abych to posuzoval," říkal bezprostředně po závodě čtyřnásobný mistr světa, který své pochybnosti hned po startu hlásil do vysílačky.

Incidentem se zabývalo i vedení závodu a došlo k závěru, že sedmadvacetiletý Fin, který závod na trati ve Spielbergu vyhrál stylem start cíl, se proti pravidlům neprovinil. Bottasova startovací reakce byla +0,201, což je absolutně v normě. Vettelovi vše trvalo 369 tisícin sekundy.

Když Vettelovi novináři Bottasovu reakci sdělili, jen zakroutil hlavou. „Tak tomu nevěřím. V první řadě chci říct, že Valtterimu nic neberu, odjel excelentní závod, během nějž neudělal jedinou chybu. Když ale říkám, že tomu času nevěřím, tak mu prostě nevěřím," pokračoval lídr průběžného pořadí mistrovství světa.

„Rozhodně si neumím představit, že jeho reakce byla 0,2 sekundy. To by totiž bylo normální. Z mého pohledu byla jeho reakce nelidská. On ale není člověk, on je Fin. Ale ukázalo se, že start neulil, tak asi existuje důvod tomu věřit," volil Vettel už smířlivější tón.

Ani Australan Daniel Ricciardo, který si po pátém místě z kvalifikace v cíli polepšil o dvě příčky, si Bottasovým startem nebyl úplně jistý. Fin prý měl obrovské štěstí, neboť nereagoval na světelný signál, nýbrž si vytipoval okamžik, kdy světla zhasnou a trefil se úplně ideálně.

„I já jsem to jednou udělal ve formuli 3 a bylo to na hraně. Skutečně nevěřím, že reagoval na světla," stál si za svým Ricciardo.

Bottas se ale podobnými spekulacemi nezaobíral. „Myslím, že to byl můj nejlepší start v životě," utrousil. Trojnásobný mistr světa a člen vedení Mercedesu Niki Lauda nechápal, proč Bottasův start vzbudil tolik emocí. „Nevím, proč to Sebastian řeší. Kdyby (Bottas) vystartoval o tisícinu sekundy dřív, Charliemu Whitingovi (ředitel závodů) se rozsvítí kontrolka. A to se nestalo, prostě zhasla světla a on vyrazil," prohlásil.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint