Hlavní obsah

Bottas se po triumfu v Rakousku přihlásil do boje o titul

Spielberg
Aktualizováno

Finský pilot Valtteri Bottas se po vítězství v nedělní Velké ceně Rakouska formule 1 přihlásil do boje o titul. V průběžném pořadí mistrovství světa ztrácí na třetím místě po devíti závodech na vedoucího Sebastiana Vettela z Ferrari 35 bodů a za týmovým kolegou z Mercedesu Lewisem Hamiltonem na druhé příčce zaostává o patnáct.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Valtteri Bottas na trati Velké ceny Rakouska.

Článek

"Určitě jsem se dostal do boje o titul," řekl Bottas. "Ještě nejsme ani v polovině šampionátu a rozhodně tomu věřím já a věří tomu i tým," přidal sedmadvacetiletý jezdec, který si připsal druhý triumf v kariéře. Poprvé ovládl Velkou cenu před třemi měsíci v Soči.

Bottas také přiznal, že měl štěstí, že závod netrval o kolo déle. Vettel totiž dokázal vymazat soupeřův až dvacetivteřinový náskok a nakonec skončil druhý o pouhých šest desetin. "Bylo to jako v Rusku, také mě začal dojíždět," připomněl pilot Mercedesu.

"Na začátku jsem kontroloval tempo, ale pak to zkomplikovaly vozy, co byly o kolo zpět," uvedl Bottas. "Navíc mi hrozně rychle začala odcházet levá zadní guma a ztrácel jsem kvůli tomu stabilitu. Byl jsem rád, že zrovna v tom kole závod skončil," prohlásil.

Bottas také odmítl, že by předčasně odstartoval. Kvůli možnému ulitému startu byl vyšetřován vedením závodu a pozastavili se nad tím například Vettel nebo Daniel Ricciardo z Red Bullu, který obsadil třetí místo a na roštu stál přímo za finským pilotem. "Vůz se rozjel, až když světla zhasla. Myslím, že to byla moje nejlepší reakce a nejlepší start v životě," uvedl Bottas.

Přiznal však, že se rozhodl při startu zariskovat a pokusit se odhadnout, kdy světla zhasnou. "Sice se interval do zhasnutí světel mění, ale nejde o moc. Takže máte určitou představu, kolik by to asi mohlo být. A když se rozhodnete riskovat, tak je to buď mega úspěch, nebo zaspíte," přidal.

Průběžné pořadí MS  F1 (po 9 z 20 závodů)
1. Vettel (Něm./Ferrari) 171
2. Hamilton (Brit./Mercedes) 151
3. Bottas (Fin./Mercedes) 136
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) 107
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 83
6. Pérez (Mex./Force India) 50
7. Verstappen (Niz./Red Bull) 45
8. Ocon (Fr./Force India) 39
9. Sainz (Šp./Toro Rosso) 29
10. Massa Massa (Braz./Williams) 22
Pohár konstruktérů
1. Mercedes 287
2. Ferrari 254
3. Red Bull 152
4. Force India 89
5. Williams 40
6. Toro Rosso 33
7. Haas 29
8. Renault 18
9. Sauber 5
10. McLaren 2
Kdo vyhraje tento ročník mistrovství světa F1?
Němec Sebastian Vettel
51,1 %
Brit Lewis Hamilton
30,1 %
Fin Valtteri Bottas
10,8 %
Australan Daniel Ricciardo
1,7 %
Fin Kimi Räikkönen
5 %
Někdo jiný
1,3 %
Celkem hlasovalo 967 čtenářů.

Reklama

Související témata: