Hlavní obsah

Bottas přijde kvůli převodovce v Silverstonu o pět míst na startu

Silverstone
Aktualizováno

Finský pilot Valtteri Bottas sice ovládl oba dnešní tréninky na Velkou cenu Británie formule 1, ale ani případné vítězství v kvalifikaci mu pole position pro nedělní závod nezajistí. Kvůli předčasné výměně převodovky přijde jezdec Mercedesu na startu o pět míst.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Valtteri Bottas při tréninku na Velkou cenu Británie v Silverstonu.

Článek
Fotogalerie

Bottas dopoledne porazil týmového kolegu a domácího favorita Lewise Hamiltona o 78 tisícin sekundy, odpoledne pak o 47 tisícin. Mechanici mu však poté museli vyměnit poškozenou převodovku, která nevydržela nejmenší možný předepsaný počet šesti závodů.

Mercedes řeší problém se stejnou součástí podruhé za sebou, před týdnem v Rakousku přišel o pět míst na startu Hamilton. "Jde o stejné poškození jako u Lewise, ale není to tak vážné. Už víme, co ho způsobilo a je to za námi," citovala agentura Reuters mluvčího německé stáje.

Vedoucí jezdec mistrovství světa Sebastian Vettel z Ferrari v úvodních jízdách jako první testoval nový typ ochrany hlavy a obsadil až šesté místo. Ve druhém a rychlejším tréninku si německý závodník o dvě příčky polepšil a za vítězem zaostal o téměř půl sekundy.

Třetí místo obsadil druhý pilot italské stáje Kimi Räikkönen. Ferrari, které bylo dopoledne o téměř vteřinu a půl pomalejší než mercedesy, si oproti úvodnímu tréninku vyměnilo pozice s dvojicí jezdců Red Bullu Max Verstappen, Daniel Ricciardo.

Bottas navzdory penalizaci potvrdil, že v poslední době je ve formě. Před týdnem ovládl Velkou cenu Rakouska a po druhém triumfu v sezoně i v kariéře mu v průběžném pořadí šampionátu patří třetí místo. Na vedoucího Vettela ztrácí 35 a na druhého Hamiltona 15 bodů.

Čtyřnásobný mistr světa Vettel jako první otestoval průhledný plastový štít kolem kokpitu, kterým chce Mezinárodní automobilová federace FIA od příští sezony chránit hlavy pilotů. Původně uvažovala o karbonovém rámu, u něj však hrozilo, že by mohl omezovat viditelnost.

"Vypadalo to velmi dobře, takže jsme zvědaví, co nám k tomu Sebastian řekne," uvedl technický ředitel stáje Williams Paddy Lowe. "Trochu se bojíme možných odlesků, ale to by mělo jít vyřešit. V následujících měsících to budeme testovat i na dalších vozech," dodal.

Tréninky na Velkou cenu Británie, závod MS vozů formule 1 v Silverstonu:
První trénink:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:29,106
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,078
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,498
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,836
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,031
6. Vettel (Něm./Ferrari) -1,411.
Druhý trénink:
1. Bottas 1:28,496
2. Hamilton -0,047
3. Räikkönen -0,332
4. Vettel -0,460
5. Verstappen -0,602
6. Ricciardo -1,090.

Reklama

Související témata: