Hlavní obsah

Od moře k triumfu? Výsledky mluví jasně, bránil se Hamilton kritice. Gumy nás zaskočily, uznal Vettel

Silverstone

Jel si svůj vlastní závod, Lewis Hamilton na domácí trati v Silverstonu nakonec vyhrál s luxusním náskokem 14 sekund. Velkou cenu Británie ovládl počtvrté za sebou, ve svých dvaatřiceti celkově popáté a vyrovnal rekord krajana Jima Clarka a Francouze Alaina Prosta.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Brit Lewis Hamilton se raduje z výhry v Silverstonu.

Článek

A také dal vítězstvím ráznou odpověď kritikům, kterým se nelíbilo, že si před závodem vzal dva dny volna a odjel s přáteli k moři na řecký ostrov Mykonos. "Nevidím důvod, proč někdo zpochybňoval moji přípravu. Moje výsledky snad mluví samy za sebe," prohlásil trojnásobný mistr světa, který v polovině letošního seriálu snížil náskok vedoucího Sebastiana Vettela z Ferrari z dvaceti na jediný bod. Německému pilotovi v předposledním kole desátého závodu sezóny praskla pneumatika a propadl z třetího na sedmé místo.

Vettel si na komplikace zadělal už po startu, kdy klesl z třetí příčky na čtvrté místo za Maxe Verstappena, s kterým poté dlouho a tvrdě bojoval. Před jezdce Red Bullu se čtyřnásobný mistr světa dostal až poté, co jako první z favoritů zajel už v 19. kole vyměnit gumy. A právě ty hrály klíčovou roli v závěru.

Německý pilot se pak postupně dostal až na třetí místo, jenže v závěru doplatil na dlouhou jízdu na opotřebovaných pneumatikách. V předposledním kole totiž Vettelovi praskla přední levá guma a čtyřnásobný mistr světa musel do depa. Nakonec dojel sedmý.

Jen o pár okamžiků dřív potkal stejný osud Räikkönena, který však i přes nečekané komplikace udržel třetí místo. "Vypadá to, že nás pronásleduje smůla," uvedl finský pilot Ferrari. "Naštěstí auto zůstalo v jednom kuse. Nemám z výsledku radost, ale pořád je to lepší než nic," prohlásil.

"Myslím, že to nešlo předvídat. Vypadalo to v pohodě, navíc Kimi měl o pět šest kol čerstvější gumy. Takže nás to dost překvapilo," přidal Vettel. "Mohl to být lepší víkend, ale určitě to není katastrofa. Auto jelo dobře, hlavně v zatáčkách. Celkově bylo nastavení dobré," dodal.

"Štěstí stálo při nás, protože Ferrari mělo velkou smůlu," uvedl šéf Mercedesu Toto Wolff. "Nás to potkalo v předchozích závodech s ochranou hlavy a tak dále. Takže si myslím, že na konci sezony se to všechno vyrovná," řekl.

Reklama

Související témata: