Hlavní obsah

Halo je chybou, ničí DNA vozů formule 1. Co když bude vůz hořet? zlobí se bývalí jezdci

Praha

Rozhodnutí formule 1, že od příští sezóny zavede ochranu kokpitu Halo, je podle legendárního Nikiho Laudy chybou. „Halo ničí DNA vozů F1. Snažíme se k formuli 1 přilákat nové fanoušky, avšak touhle přehnanou reakcí naše úsilí zničíme,“ rozčiluje se bývalý trojnásobný mistr světa.

Foto: Profimedia.cz

Kimi Räikkönen testuje ochranu kokpitu Halo.

Článek

Poté, co minulý týden Mezinárodní automobilová federace FIA schválila, že se od příští sezóny bude ve formuli 1 používat bezpečnostní systém Halo, snesla se na toto rozhodnutí vlna kritiky. Nejvíce se zlobí legendární pilot Niki Lauda a vedení stáje Red Bull.

„Toto rozhodnutí je v rozporu s DNA formule 1. Není to domyšlené. Jak budeme zachraňovat zraněného řidiče, nebo co když vůz začne hořet? Není jisté, že auto s Halo bude bezpečnější než bez něj,“ prohlásil pro německý deník Bild Helmut Marko, bývalý jezdec, který je nyní poradcem v Red Bullu.

Stejný názor má i osmašedesátiletý Niki Lauda. „Testovali jsme ochranu kokpitu Halo, štít od Red Bullu i další štít, ale ani jedno nás na sto procent nepřesvědčilo. Musíme v této otázce učinit správné rozhodnutí a tím Halo není,“ řekl Lauda na webu Auto Motor und Sport.

„Halo je chybou, ničí DNA vozů F1. Snažíme se k formuli 1 přilákat nové fanoušky, avšak touto přehnanou reakcí naše úsilí ničíme,“ dodal bývalý trojnásobný světový šampión. „FIA udělala formuli 1 bezpečnou, riziko létajících kol je téměř eliminováno, protože jsou pevně připojená,“ vysvětloval dál s tím, že by bylo rozumnější pokračovat v hledání jiného řešení. „Měli bychom najít něco, co nebude tolik kazit vzhled monopostu. Není důvod zavádět něco, čeho budeme později litovat,“ uzavřel Lauda.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články