Hlavní obsah

Chtěl si s Vettelem zazávodit. Takhle je to lepší, smál se po kolizi soupeře vegan Hamilton

Singapur/Praha

Hodně rychle skončila nedělní Velká cena Singapuru pro jezdce Ferrari Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena, kteří hned v první zatáčce spolu s Maxem Verstappenem z Red Bullu havarovali a museli odstoupit. „Na tom incidentu jsem vydělal. Ferrari mělo smůlu, pro náš tým je to ale skvělý výsledek,“ radoval se na tiskové konferenci Lewis Hamilton, vítěz závodu.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Velkou cenu Singapuru formule 1 vyhrál Lewis Hamilton z Mercedesu a udělal velký krok k zisku čtvrtého titulu mistra světa.

Článek

Zatímco se Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen a Max Verstappen vzájemně obvinovali, kdo mohl za kolizi, kvůli které museli z Velké ceny Singapuru odstoupit, Lewis Hamilton byl vysmátý od ucha k uchu. Až do třetí zatáčky si myslel, že bude o vítězství bojovat s Vettelem, i on ale nakonec kvůli poškozenému vozu závod nedokončil.

Hamilton tak na nehodě vydělal, závod vyhrál a navýšil svůj náskok v průběžném pořadí šampionátu. Druhý Vettel na něj ztrácí osmadvacet bodů. "Kdo by to byl řekl, že se něco takového stane. Ferrari mělo smůlu, pro náš tým je to ale skvělý výsledek,“ pochvaloval si po závodě na webu Motorsport.com Hamilton.

„Na začátku jsem doufal, že budu moci se Sebastianem bojovat. „Když jsem projížděl třetí zatáčkou a měl jsem ještě Sebastiana před sebou, říkal jsem si, že to bude opravdový závod,“ vyprávěl dvaatřicetiletý Brit dál. „Samozřejmě, že takhle je to lepší, jsem rád, že jsme dojeli,“ líčil.

Radost pilotovi Mercedesu udělal i déšť. „Soustředil jsem se jen na vítězství a snažil se dostat dopředu. Potřeboval jsem, aby pršelo. Na mokré trati jsem měl rychlost, na suchu mi auto tak nefungovalo. Déšť to byly podmínky pro mě. Jakmile pršelo, tušil jsem, že mohu vyhrát,“ uzavřel trojnásobný světový šampión.

Vegan chce inspirovat fanoušky

Následně Brit překvapil veřejnost i soupeře dalším odvážným počinem, když se rozhodl stát veganem. Může za to prý jeho láska ke zvířatům, zdraví a ohleduplnost k životnímu prostředí.

"Stejně jsem k tomu tak nějak směřoval, protože před dvěma lety jsem přestal jíst červené maso," uvedl Hamilton před nedělní Velkou cenou Singapuru. "Letos jsem přestal jíst kuře, pak se k němu zase vrátil, ale teď už ho zase nejím. A skončil jsem i s rybami, ale většinu roku jsem stejně už jedl bezmasou stravu," dodal.

Zatímco vegetariáni nejedí maso, vegani kromě toho vynechávají ještě vajíčka nebo mléčné výrobky. "Poslední dva dny jsem jedl jen rostlinnou stravu a bylo to super. Nemám pocit, že by mi něco chybělo," přidal. "Ale tady na závodech máme vlastní kuchaře, takže uvidíme, jak to půjde, až budu doma. To bude opravdová zkouška," prohlásil.

Hamilton doufá, že jeho rozhodnutí inspiruje i jeho fanoušky. "Nechci mít za deset dvacet let cukrovku nebo problémy se srdcem, které máme v rodině. Nebo rakovinu, kterou také máme v rodině," uvedl. "A když oznámím, k čemu jsem se rozhodl, třeba tím motivuju i nějaké další lidi," dodal.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články