Hlavní obsah

Král sprintu odstartuje Velkou cenu USA. Hamilton po ní může vstoupit mezi legendy

Austin/Praha

Připravit, pozor, start! Nedělní velkou cenu formule 1 v americkém Austinu odstartuje nejrychlejší muž planety. Usain Bolt, který letos ukončil kariéru, se také sveze v monopostu týmu Mercedes a možná bude svědkem toho, jak si Lewis Hamilton zajistí čtvrtý titul světového šampióna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Usain Bolt.

Článek

Již tuto neděli pokračuje dalším závodem světový šampionát formule 1. V americkém Austinu se už může rozhodnout jak o titulu mistra světa, tak o vítězi Poháru konstruktérů. V čele průběžného pořadí má Lewis Hamilton náskok devětapadesáti bodů na druhého Sebastiana Vettela a Mercedes vede před Ferrari už o sto pětačtyřicet bodů. A tak to vypadá, že je o šampiónech téměř rozhodnuto.

Pokud dvaatřicetiletý Hamilton získá v závodě o šestnáct bodů víc než třicetiletý Vettel, zajistí si čtvrtý titul. Ty předchozí vybojoval v letech 2008, 2014 a 2015. „Nemám to v kapse, ale o takovém náskoku se mi mohlo jen zdát,“ prohlásil Hamilton před necelými čtrnácti dny po vítězství ve Velké ceně Japonska.  „Ve hře je ale ještě sto bodů, takže pojedu s plynem u podlahy,“ dodal jezdec Mercedesu.

Radovat se z celkového vítězství v Poháru konstruktérů může i jeho tým. Pokud v Austinu Ferrari nezíská o sedmnáct bodů více než Mercedes, zajistí si německá stáj už čtvrtý titul v řadě. Kdo z jakého místa v neděli odstartuje, bude jasné až po sobotní kvalifikaci. Jisté však je, že tato velká cena bude mít netradičního startéra.

Podle médií jím bude Usain Bolt, jednatřicetiletý jamajský sprinter, který letos po mistrovství světa ukončil kariéru. Osminásobný olympijský vítěz, světový rekordman a jedenáctinásobný světový šampión má v plánu nejen odstartovat závod, ale také se ve formuli 1 svézt. Usednout by měl do monopostu týmu Mercedes.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články