Hlavní obsah

Idioti! Zabíjíte sport, napadl ukřivděný Verstappen komisaře. Vybízí fanoušky k bojkotu

Austin

Cítí velkou křivdu, a tak nešetří ostrými slovy. Pilot Red Bullu Max Verstappen velmi těžce nesl pětivteřinový trest, který ho připravil o třetí místo v nedělní Velké ceně USA formule 1. Dokonce obvinil závodní komisaře, že zabíjejí sport, a vyzval fanoušky, aby příští rok na protest na závody nechodili.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Max Verstappen během Velké ceny USA.

Článek

Verstappen v dramatickém závěru předjel v poslední zatáčce Kimiho Räikkönena z Ferrari a dostal se na třetí místo. Jenže podle komisařů při manévru nizozemský jezdec, který odstartoval kvůli penalizaci za výměnu komponentů až z 16. místa, vyjel z trati.

Dostal za to pětivteřinový trest, po kterém se propadl zpět na čtvrtou příčku. "Byl to skvělý závod, ale tahle hloupá rozhodnutí zabíjí sport. Idioti, vždycky rozhodnou proti mně," zlobil se Verstappen na komisaře. "Doufám, že fanouškům se to nebude líbit a příští rok nepřijdou," dodal.

S tvrdou kritikou přišel už po závodě šéf Red Bullu Christian Horner. "Je to nechutné rozhodnutí, okradli všechny fanoušky. Byl to skvělý závod a oni ho zkazili," prohlásil. "Můžeme najít pět, šest podobných incidentů, kdy dneska někdo s vozem vyjel z tratě. Kdy tím získáte, nebo nezískáte výhodu?" uvedl.

Verstappena se zastal také mistr světa z roku 1978 Mario Andretti. "Když jsem viděl záznam, tak bych mohl také klidně říct, že ho Kimi vytlačil. Bylo to nejlepší předjetí Velké ceny USA. Je mi Maxe líto, okradli ho," napsal bývalý americký pilot na sociální síti twitter.

Nizozemského pilota se zastal i člen vedení konkurenčního Mercedesu a trojnásobný šampion Niki Lauda. "Je to nejhorší rozhodnutí, jaké jsem zažil," prohlásil. "Neudělal nic špatného. Jsou to závodníci, nejsme na normální silnici. Tahle rozhodnutí ničí sport. Na příštím společném jednání musíme posuzování manévrů změnit, protože tohle nejde. Normálně ho předjel," dodal.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace