Hlavní obsah

Vedení formule 1 plánuje změny. Zruší se trénink a postaví se na startu do první řady tři vozy?

Praha

Bude mít šampionát formule 1 více závodů? Zruší se páteční tréninky? Postaví se na start tři monoposty vedle sebe? To jsou otázky, které v poslední době řeší nové vedení F1 Liberty Media v čele se sportovním šéfem Rossem Brawnem. „Potřebujeme páteční tréninky? Bez nich bychom mohli mít více závodů,“ říká Brawn.

Foto: Profimedia.cz

Monoposty formule 1 na startu Velké ceny USA.

Článek

O změnách ve formuli 1 se spekuluje už delší dobu. Nejžhavějším tématem je rozšíření šampionátu o několik dalších velkých cen. Hovořilo se, že by se jich místo dosavadních dvaceti mohlo jet až pětadvacet. Je to ale reálné? Vedení formule 1 se snaží najít řešení, které by to umožnilo.

„Je jasné, že pokud bychom přidali další závody, týmy by měly logistické problémy. Proto nyní zkoumáme formát víkendu, jestli by se nenašla nějaká změna, která by týmům z hlediska logistiky pomohla. Nechceme měnit nedělní závod, jádro by mělo zůstat stejné. Otázkou ale je, potřebujeme páteční tréninky?“ ptá se dvaašedesátiletý Brawn.

„Bez nich bychom mohli mít více závodů, protože by to bylo logisticky snazší pro týmy. Pátek je ale důležitý pro promotéry a televize. Jak najít správné řešení?“ táže se dál. Pokud by se Liberty Media rozhodla přidat závody, musely by to být jen takové, které by opravdu stály za to. „V minulosti jsme už přidali nekvalitní závody, které dlouho nezůstaly, a to pro náš byznys nebylo dobré,“ uzavírá téma britský inženýr, který dříve působil u Ferrari či Mercedesu.

Další změnou by mohlo být postavení vozů na startu. Liberty Media prý zvažuje, že by v první řadě stály tři monoposty, ve druhé dva, ve třetí opět tři, ve čtvrté zase dva a takto by se řady střídaly až po konec startovního roštu. Tento systém by fungoval na všech okruzích kromě Monaka, neboť zde je startovní úsek užší.

Reklama