Hlavní obsah

Fanoušci neskousli trest pro Verstappena. Traťovému komisaři vyhrožují smrtí!

Praha

Emoce ohledně penalizace, kvůli níž přišel v nedělní Velké ceně USA Max Verstappen o třetí místo, neutichají. Dvacetiletému jezdci za nadávky jednomu z traťových komisařů hrozí potrestání od Mezinárodní automobilové federace (FIA). Další komisař, Mika Salo, který o pětivteřinovém trestu rozhodl, dostává výhrůžky.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Max Verstappen během Velké ceny USA.

Článek

„Dostal jsem výhrůžky smrtí, a to hlavně z Nizozemska,“ přiznal na webu express.co.uk Mika Salo, současný traťový komisař a bývalý pilot formule 1. „Takovéto výhrůžky pro mě nebo ostatní členy poroty by neměly být tolerovány,“ říká dál padesátiletý Fin, který pevně stojí za tím, že potrestání Verstappena bylo správné rozhodnutí.

„Je to tvrdý trest, ale pravidla jsou pravidla. Ta jasně říkají, že pokud jezdec získá vyjetím mimo dráhu výhodu, bude následovat penalizace,“ dodal Salo. Max Verstappen v napínavém závěru nedělní Velké ceny USA v poslední zatáčce předjel Kimiho Räikkönena a dostal se na třetí místo.

Traťoví komisaři však tento manévr zhodnotili jako vyjetí z trati, následoval pětivteřinový trest a pilot Red Bullu byl rázem čtvrtý. „Je to opravdu škoda, že na stupních vítězů chybím, že mi ho sebrali, a to jen díky jednomu mongolovi mezi komisaři,“ zlobil se Verstappen a s urážkami pokračoval i v dalších rozhovorech.

„Je tam jeden idiot, který je proti mně zaujatý a vždy proti mně rozhoduje,“ uvedl pro Sky TV. Z toho je usuzováno, že nadávka patřila Garrymu Connellymu, který byl již loni u penalizace Verstappena v Mexiku, po níž musel také odejít ze stupňů vítězů. Teď záleží na FIA, zda za výroky dvacetiletého mladíka pokárá. „Podívejte se, když jsem to říkal, byl jsem rozčílený, nemyslel jsem to špatně. Nechtěl jsem nikomu ublížit,“ hájil se během nizozemské televizní show Peptalk Verstappen.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint