Hlavní obsah

Mistrem světa byl už jako zelenáč. Nejsem lepší než Ayrton, ctí Hamilton velký vzor

Mexiko

Vítej v klubu, šampióne! Dvaatřicetiletý Lewis Hamilton navázal na triumfy z let 2008, 2014 a 2015 a zapsal se mezi největší hvězdy formule 1, protože čtyři a více titulů před ním získali jen čtyři piloti. Slavný Michael Schumacher má na kontě sedm triumfů, Juan Manuel Fangio pět, Alain Prost a Sebastian Vettel ovládli šampionát čtyřikrát.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Mistr jsem já! Lewis Hamilton rozhodl již v Mexiku, byť z deváté příčky...

Článek
Fotogalerie

Jeho vizitka je čím dál tím blyštivější. S 62 výhrami je druhým nejúspěšnějším pilotem formule 1 v historii po Němci Michaelu Schumacherovi, má nejvíc bodů a pole positions. Od debutu v seriálu v roce 2007 dokázal v každé sezóně aspoň jednou zvítězit a v celkovém pořadí neskončil hůř než pátý...

Lewis Hamilton cítí, že proti mistrovské premiéře z roku 2008 se výrazně změnil a je z něj zcela jiný člověk.

Ve čtyřiceti už v monopostu sedět nebudu!

„V roce 2008 jsem byl ještě dítě," směje se. „Měl jsem talent, ale ne vědomosti a rutinu. Když máte 22, resp. 32 let, tak je z vás zcela jiný člověk. Byl jsem ještě zelenáč..."

Angličan netají, že po čtvrtém titulu by bylo „velmi snadné skončit", ale v F1 jej podle jeho slov čeká ještě hodně „cool" věcí. Chce tedy zůstat.

„Jsou věci, které mám v plánu, ale o kterých ještě nemohu mluvit. Jednu však říci mohu: Ve čtyřiceti už v monopostu sedět nebudu! Neumím si ani představit, že bych odešel a pak se vrátil. Naopak si umím představit, že tu ještě pár let setrvám," avizuje šampión.

Senna přišel o svůj život příliš brzy

Stále zmiňuje Ayrtona Sennu, jehož Hamilton považuje za svůj velký vzor. Překonal ho po stránce pole positions a v Mexiku ho předstihl i z hlediska mistrovských titulů.

„Rozhodně se však necítím být lepším jezdcem než on. Ayrton přišel o svůj život příliš brzy. Pokud by jezdil za podmínek, jako já dnes, dosáhl by toho mnohem víc. Nikdy by pro mě nedávalo smysl považovat se za lepšího jezdce. Z mého pohledu je ctí už jen to, že jsem s ním zmíněný v jedné větě," ujišťuje Hamilton.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace