Hlavní obsah

Ferrari opravdu opustí F1. Chtějí utratit vše, co můžou, varuje Ecclestone

Praha

Italská stáj Ferrari minulý týden pohrozila odchodem z formule po roce 2020. Sergio Marchionne, prezident týmu, kritizuje návrh nových pravidel, nelíbí se mu ani zamýšlené změny na motorech. Podle bývalého šéfa formule 1, Bernieho Ecclestona, je tato vyhrůžka reálná.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Sebastian Vettel.

Článek

Ferrari svým odchodem z formule 1 pohrozilo v minulosti již několikrát. Pokaždé ale nakonec v šampionátu setrvalo, a tak výhrůžku z minulého týdne nikdo nebere zcela vážně. Až na Bernieho Ecclestona, bývalého šéfa formule 1. Ten varuje, že by tentokrát mohla být jejich hrozba reálná.

„Když nemůžou vyhrát, tak přijdou s návrhem nových pravidel,“ potvrdil pro britský deník The Independent Ecclestone, jaké má Ferrari dominantní postavení. „Pokud by byla schválena pravidla, o kterých se bude Ferrari domnívat, že by se při nich trápilo, tak odejdou.“ Ferrari se nelíbí návrh nových motorů. Ty sice zůstanou šestiválcové o objemu 1,6 litru, odstraní se ale motorgenerátor tepelné energie MGU-H, řídící technika bude standardizována a dojde ke zvýšení otáček na 18 000 za minutu kvůli zlepšení zvuku. Závodní pole by tak mělo být vyrovnanější. Ferrari navíc nesouhlasí ani s rozpočtovým stropem, který by je připravil o štědré odměny.

„Nechtějí rozpočtový strop a podobné věci. Chtějí utratit vše, co můžou,“ vysvětloval sedmaosmdesátiletý Brit dál. „Vždy jsem říkal, že když si to někdo nemůže dovolit, měl by odejít. Takže všechny týmy, které se domnívají, že si to nemohou dovolit, by neměly ani vyplňovat přihlášku,“ dodal Ecclestone, který si v poslední době stěžuje na nové vedení F1, Liberty Media.

„Poslali mi zprávu přes nějakou sekretářku, že nemají dost kanceláří na okruzích. Mají jen ty, které jim poskytnou promotéři. V podstatě tedy nechtějí, abych jezdil na závody. Bylo by snazší, kdyby mi to řekli přímo. V každém případě jsem jim vyhověl,“ uvedl Ecclestone, který formuli 1 šéfoval více než čtyřicet let.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články