Hlavní obsah

Nechovejte s k formuli 1 jako k fastfoodu, vzkazuje bývalý šéf Ecclestone

Sao Paulo/Praha

Motory, nejžhavější téma formule 1 posledních dní. Nový vlastník Liberty Media s navrhovanými změnami příliš neuspěl. Některým týmům se nelíbí, Ferrari dokonce pohrozilo odchodem z F1 a nyní se s kritikou přidal i Bernie Ecclestone, který soutěži šéfoval přes čtyřicet let.

Foto: Profimedia.cz

Bernie Ecclestone, bývalý šéf formule 1.

Článek

„Vždy jsem se k formuli 1 choval jako by to byla restaurace se třemi michelinskými hvězdami. Není tedy správné s ní jednat jako s restaurací rychlého občerstvení,“ uvedl na webu f1i.com Ecclestone. „Je to hluboko pod úroveň formule 1. Všichni, co se v posledních čtyřiceti letech na ní podíleli, očekávali větší standard. Měli by se probudit. Nic proti nim nemám, spíš je mi jich líto,“ dodal na adresu Liberty Media.

Noví majitelé by během několika let rádi udělali řadu změn. Tím momentálně nejdiskutovanějším tématem jsou motory. Liberty Media chce, aby byly od roku 2021 technologicky jednodušší, levnější, hlasitější, a aby došlo k vyrovnání startovního pole. Motory by měly zůstat šestiválcové o objemu 1,6 litru, motorgenerátor tepelné energie MUG-H bude odstraněn, řídící technika bude standardizována a dojde k zvýšení otáček o 3000, tedy na 18 000 za minutu.

„Problém je v tom, že všichni na těchto motorech utratili jmění. A nechtějí se vrátit před svá představenstva a říci, že potřebují další peníze na jejich změnu. Upřímně si myslím, že by měli přijít buď s něčím zcela odlišným, nebo to nechat být,“ prohlásil pro Autosport.com sedmaosmdesátiletý Brit.

„Jediné, co by stačilo udělat je to, na čem jsme se před třemi roky shodli s Jeanem Todtem. A to zvýšit průtok a množství paliva a přidat 2000 otáček. To je vše, co je potřeba,“ vysvětloval bývalý majitel, který je velice zvědavý také na to, zda se Liberty Media povede přidat další závody v USA. „Chci vidět, jak v Americe udělají více závodů. Je to možné jen v případě, že na tom nechtějí vydělat. Protože pokud chtějí zisk, není to správná cesta. Proto jsem šel s formulí 1 raději na východ,“ uzavřel Bernie Ecclestone.

Reklama