Hlavní obsah

Hamilton ani Vettel! Do posledního závodu sezóny F1 vyrazí z prvního místa Bottas

Abú Zabí
Aktualizováno

Do posledního závodu sezony F1 Velké ceny Abú Zabí odstartuje z prvního místa Valtteri Bottas s Mercedesem. Druhý byl v kvalifikaci mistr světa Lewis Hamilton, Bottasův stájový kolega, který ovládl oba páteční tréninky.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Valtteri Bottas (ilustrační foto)

Článek

Bottas na okruhu Yas Marina zajel čas 1:36,231 a Vettelův šest let starý kvalifikační rekord vylepšil o dvě sekundy. Připsal si čtvrtou pole position v kariéře, ale zatím ji jen jednou dokázal proměnit ve vítězství. Podařilo se mu to letos v Rakousku, zatímco v Bahrajnu dojel třetí a v před dvěma týdny v Brazílii druhý.

"V Brazílii jsem byl hrozně zklamaný, takže pro zítřek mám jasný cíl," řekl Bottas. "Musím mu pogratulovat, protože zajel skvělé kolo. Oproti tréninkům jsem v kvalifikaci trochu ztratil rychlost, ale bojoval jsem," přidal Hamilton.

Finský pilot díky kvalifikačnímu triumfu před nedělním závodem stále živí teoretickou šanci na druhé místo v konečném pořadí MS. Musel by však v neděli zvítězit a doufat, že Vettel, na kterého momentálně ztrácí 22 bodů, skončí mimo nejlepší osmičku.

"Valtteri zajel mega kolo. V neděli to bude zajímavý závod, protože předjíždět se tady dá, ale ne úplně snadno," uvedl Vettel. "Jen je trochu škoda, že jsem nakonec nabral takovou ztrátu. Ale do závodu je ještě dost času, takže na tom můžeme zapracovat," dodal.

Hamilton, který si čtvrtý titul mistra světa zajistil před čtyřmi týdny v Mexiku, za Bottasem zaostal o 17 setin. Vettel měl na třetím místě půlsekundovou ztrátu, čtvrtý Daniel Ricciardo z Red Bullu byl podobně jako pátý Kimi Räikkönen z Ferrari pomalejší o sedm desetin.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod MS vozů F1
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:36,231
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,172
3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,546
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,728
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,754
6. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,097
7. Hülkenberg (Něm./Renault) -2,051
8. Pérez (Mex./Force India) -2,143
9. Ocon (Fr./Force India) -2,166
10. Massa (Braz./Williams) -2,319

Reklama