Hlavní obsah

Šéf FIA uvedl legendu do Síně slávy. Michael nám chybí, dál bojuje, říká Todt

Paříž/Praha

Svou Síň slávy má od pondělí už i motoristický sport. Šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt do ní v Paříži na slavnostním otevření uvedl všechny světové šampióny ve formuli 1. Jako posledního legendárního Michaela Schumachera, který v MS zvítězil sedmkrát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pilot formule 1 Michael Schumacher (vlevo) a šéf FIA Jean Todt na archivním snímku.

Článek

Cenu za osmačtyřicetiletého Němce převzala jeho manažerka Sabine Kehmová. Na konci prosince to budou už čtyři roky, co se Michael Schumacher vážně zranil při lyžování. Od té doby se neobjevil na veřejnosti, rodina nechce podávat žádné informace, a tak se o jeho zdravotním stavu jen spekuluje.

„Michael nám chybí,“ řekl podle britského deníku Daily Mail na galavečeru Jean Todt, šéf FIA, který v minulosti působil u Ferrari a měl k Schumacherovi velice blízko. „Je ale tady a dál bojuje. Michael je výjimečný člověk. Je výjimečný pro motorsport i pro mě. Je to můj přítel,“ dodal jednasedmdesátiletý Francouz, který pak ještě na legendárního jezdce zavzpomínal.

Jeho první vzpomínka směřovala k roku 2000, kdy se stal potřetí světovým šampiónem, s monopostem Ferrari to byl však jeho první titul. „Tehdy se stal Michael prvním šampiónem pro Ferrari po jednadvaceti letech. Vzal jsem ho na stupně vítězů a řekl mu, že od teď už náš závodní život nikdy nebude stejný. Tento den v Suzuce byl pro mě jednoznačně nejsilnějším okamžikem mé kariéry,“ vysvětloval Todt na webu Express.co.uk.

Druhá vzpomínka je jen o pár měsíců mladší. „Bylo to v roce 2001 před startem nové sezóny. Michael se mě stydlivě zeptal - i když vypadá arogantně, je velmi stydlivý - jestli by mohl ještě absolvovat nějaké testy ve Fioranu, aby se ujistil, jestli je stále schopný řídit. Vždy pochyboval o tom, jestli je dobrý jezdec,“ uzavřel šéf FIA.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace