Hlavní obsah

Zemřel bývalý pilot F1, který dal světu slavný rituál se šampaňským

Newport Beach

Byl prvním, který slavil výhru stříkáním šampaňského na stupních vítězů. Rituál, který dnes zná celý svět. On už ale není mezi živými. V 86 letech zemřel bývalý slavný automobilový jezdec Dan Gurney. Američan v neděli podlehl v Kalifornii komplikacím po zápalu plic.

Automobilový závodník Dan Gurney na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

"S posledním úsměvem na své krásné tváři odjel dnes 14. ledna do neznáma," uvedla v prohlášení jeho rodina.

Gurneyova kariéra ve formuli 1 pokrývala jedno z nejvíce okouzlujících a nebezpečných období tohoto motoristického fenoménu. Do F1 vkročil v roce 1959 v týmu Ferrari, pro první vítězství si dojel o tři roky později s porsche ve francouzském Rouenu. Závodil také s vozy Lotus, Brabham a McLaren.

V seriálu startoval také s vlastní stájí Anglo American Racers. V těchto barvách vybojoval v roce 1967 v belgickém Spa své poslední vítězství. Stal se teprve druhým jezdcem, který dokázal vyhrát závod s vozem vlastní konstrukce. S F1 se rozloučil v roce 1970.

Vyhrávat dokázal nejen ve formuli 1. Úspěchy sbíral i v zámořských seriálech Indy Car a NASCAR. V roce 1967 ovládl s A.J. Foytem 24 hodin Le Mans a na stupních vítězů začal spontánně kropit kolem sebe šampaňské, z čehož se stala v motorsportu tradice.

„Projevila se Danova nezkrotná povaha a použil láhev jako hasicí přístroj na všechny kolem. Bylo to úlevou z toho, že se mu konečně po deseti pokusech povedlo vyhrát," vzpomínala loni Gurneyho manželka Evi.

Od té doby to dělají tisíce jezdců přesně jako on.

Reklama

Související témata: