Hlavní obsah

Testy formulí 1 v Barceloně komplikovalo počasí. Přesunou se do teplejších krajin?

Barcelona/Praha

Sníh, nízké teploty, mlha. První týden předsezónních testů ve španělské Barceloně končí a největší problém týmům působilo počasí. Piloti absolvovali své testovací jízdy v zimě a ve středu se na trati po sněhových přeháňkách objevilo jen pět závodníků. Nebylo by tedy lepší přesunout testování do teplejších krajin?

Foto: Albert Gea, Reuters

Předsezónní testy formulí 1 na okruhu v Barceloně musely být kvůli sněhu přerušeny.

Článek

Podle šéfa týmu Haas Günthera Steinera by přestěhování předsezónních testů třeba do Bahrajnu, kde se již v minulosti konaly, lepší rozhodně nebylo. Důvod? Finance a logistika. Stáje si totiž během testů nechávají posílat ze svých továren nové díly, a to by pro menší a chudší týmy bylo velice nákladné.

„Nemáte ponětí, kolik potřebných věcí pro auto každý den přijíždí,“ uvedl na webu Autosport.com Steiner. „Je to brutální. V Anglii nebo Itálii naloží součástky do dodávky a za osm hodin cesty jsou tady. Máme lidi, kteří jezdí každý den tam a zpátky. Pokud by to bylo v Bahrajnu, museli bychom se na to připravit,“ vysvětloval dvaapadesátiletý Ital.

„Bohatší týmy by mohly nasadit tryskáč a létat každou noc sem a tam," dodal Steiner.

Ve středu na okruhu v Barceloně sněžilo a testy byly přerušeny. Teprve odpoledne se na trať vydalo pět závodníků. Nejvíce kol, jedenáct, odjezdil Fernando Alonso z McLarenu. U Mercedesu raději postavili sněhuláka, který se pak stal hitem na sociálních sítích.

Některý týmy se chtěly domluvit na náhradní termín za středu. K tomu by však byl potřeba souhlas všech stájí, a to se nestalo. Navíc na pátek má okruh objednaný Williams kvůli filmování a v sobotu pak ze stejného důvodu bude patřit trať Ferrari. A tak všichni doufají, že příští týden, kdy se v Barceloně bude od úterý opět testovat, už bude o něco tepleji a uskuteční se všechny jízdy. Šampionát začne Velkou cenou Austrálie v Melbourne 25. března.

Reklama