Hlavní obsah

Uvolněná kola, potíže v boxech formulí 1! FIA na pokutách bohatne

Šanghaj/Praha

Jak to tak vypadá, Mezinárodní automobilová federace (FIA) letos díky pokutám týmů formule 1 docela slušně zbohatne. Ještě se neodjel ani třetí závod sezóny, Velká cena Číny, a stáje už za problémy v boxech zaplatily dohromady sedmdesát tisíc eur. Po Haasu a Ferrari byl nyní potrestán i McLaren.

Foto: Aly Song, Reuters

Mechanici Ferrari při výměně pneumatik.

Článek

Problémy s upevňováním a uvolňováním kol v boxech jsou v letošním šampionátu formule 1 častější, než bývá zvykem. V neděli je na programu třetí závod sezóny Velká cena Číny a Mezinárodní automobilová federace už udělila pět pokut. Po zaplacení všech dosavadních prohřešků si tak Mezinárodní automobilová federace vydělala už sedmdesát tisíc eur (což je přibližně 1,77 miliónu korun).

První dvě pokuty obdržel Haas při úvodní Velké ceně Austrálie. Mechanici týmu během zastávky v boxech špatně upevnili zadní kolo Kevinu Magnussenovi a přední Romainu Grosjeanovi a oba jezdci poté museli ze závodu odstoupit. Stáj musela za ohrožení bezpečnosti na trati zaplatit deset tisíc eur.

Druhý závod, další tresty. Ty tentokrát obdrželo Ferrari. Italská stáj v Bahrajnu chybovala nejprve během pátečního tréninku, kdy během zkušební zastávky v boxech špatně utáhla pravé přední kolo vozu Kimiho Räikkönena. Za incident tým dostal pokutu pět tisíc eur. O dost vyšší částku pak musel zaplatit po nedělním závodě.

V něm Räikkönen vyrazil z boxů, i když jedno zadní kolo ještě nebylo vyměněno, a srazil mechanika, kterému zároveň přejel nohu. Ten se zlomenou lýtkovou a holenní kostí skončil v nemocnici, kde se podrobil operaci. Ta proběhla úspěšně a ve čtvrtek byl mechanik převezen do Itálie. Za nebezpečné počínání v boxech zaplatilo Ferrari padesát tisíc eur.

Jisté je, že bez pokut se neobejde ani víkend v Číně. Během pátečního tréninku na třetí letošní Velkou cenu upevnil špatně kolo u monopostu Stoffela Vandoorna McLaren a i ten pak obdržel pokutu pět tisíc eur. Bude zajímavé sledovat, jestli si týmy vezmou ponaučení a v boxech při výměně pneumatik se polepší, nebo zda bude FIA tímto způsobem bohatnou dále.

Reklama

Související témata: